Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas perd el control del calendari del procés sobiranista

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas

Oriol Solé Altimira

El procés sobiranista va avançar fins el seu millor resultat històric el 27 de setembre gràcies a la mobilització al carrer i a la convocatòria d'eleccions al Parlament, que van servir per calibrar la força i els equilibris interns de l'independentisme. L'encarregat de cridar els catalans a les urnes de forma anticipada el 2012 i el setembre de l'any passat va ser Artur Mas. No obstant això, amb la convocatòria automàtica d'eleccions l'11 de gener, escenari més que probable, Mas perdrà el control que ha exercit durant quatre anys sobre el calendari del procés sobiranista. D'aquesta manera, Mas es queda sense l'eina que li va permetre forçar ERC a que acceptés integrar-se en Junts pel Sí.

Mas va amenaçar ERC amb no convocar les eleccions del 27-S, tal com li demanaven tots els partits i entitats sobiranistes, si Junqueras no acceptava una llista conjunta amb els convergents. El temor a una patacada electoral de CiU s'amagava sota l'apel·lació a la “generositat” i al plantejament de poder encapçalar o tancar la llista. Les paraules d'Artur Mas en la seva conferència de 2014 per analitzar l'escenari post-9N han ressonat aquests dies des de les files de CUP més reticents a la investidura del president.

No ha servit perquè Mas es fes a un costat. El president ha tret aquest dimarts tota la contundència contra la CUP que fins ara havia distribuït en petites dosis. Ha assegurat que “el procés se'n va en orris” si accepta els postulats dels anticapitalistes, abans d'avançar que dilluns signarà el decret per convocar noves eleccions.

La CUP, per la seva banda, ha tornat a insistir en la necessitat d'un president de consens i en millorar el pla de xoc social. Durant els tres mesos de negociacions, la CUP no ha exigit que Mas se n'anés a casa. De fet, volien que s'ocupés de l'àread'exteriors del Govern, tal com va avançar el setmanari La Directa.

També el 2012 Mas va utilitzar la seva prerrogativa exclusiva per avançar eleccions i va cridar a una “majoria excepcional” comandada per ell mateix que materialitzés la consulta sobiranista. Va ser un fracàs, i CiU va passar de 62 escons a 50. Mas no es podia permetre un nou daltabaix electoral i va forjar la llista de Junts pel Sí, descartant opcions com la d'una llista civil sense polítics professionals, sota l'amenaça d'esgotar la legislatura si no aconseguia una candidatura conjunta.

Però l'arribada de l'hivern ha tret a Artur Mas el control del botó vermell per avançar eleccions amb el que va pressionar a ERC i a les entitats sobiranistes. A primera vista, no sembla que Junts pel Sí vagi a repetir-se en les eleccions de març, malgrat que Convergència ja ha posat sobre la taula aquesta possibilitat.

ERC no ha dit res encara. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha evitat pronunciar-se en un sentit o un altre fins que l'11 de gener quedin convocades les noves eleccions de manera automàtica. No obstant això, l'opció de repetir una llista conjunta a l'estil de Junts pel Sí es va descartar per a les eleccions generals del 20-D.

A més, l'escenari de març es presenta, a priori, favorable perquè ERC repeteixi el 'sorpasso' que va aconseguir en les eleccions europees i en les últimes generals, quan va superar a la marca de Convergència per gairebé 35.000 vots. La primera vegada que Convergència concorria en solitari a unes eleccions després del trencament de la federació amb Unió es va saldar amb el pitjor resultat en unes generals en 36 anys.

En les seves aparicions públiques d'aquesta setmana, Junqueras ha volgut mostrar a ERC com la formació que aglutina la centralitat del sobiranisme, i ha instat CDC i la CUP a que es posin d'acord i no deixin de negociar fins esgotar els terminis legals.

L'escenari de març també obre la porta al fet que la plataforma d'Ada Colau, Barcelona en Comú, pugui explorar el terreny d'unes eleccions al Parlament, després de rebutjar concórrer el 27-S per centrar-se en l'Ajuntament de Barcelona. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat a Pablo Iglesias que els ritmes de Barcelona en Comú es marquen des de la capital catalana, i que mai ha “pensat en l'alcaldia com un pas instrumental” a la Generalitat. BComú ha assegurat que encara no ha pres la decisió de participar en els comicis de març, tot el contrari del que han expressat Iglesias, que s'ha mostrat convençut que “En Comú Podem guanyarà les pròximes eleccions a Catalunya”.

Etiquetas
stats