Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSOE accepta la majoria de les mesures de Compromís i proposa un Govern sense Podem

Antonio Hernando amb la proposta d'Acord del Prado feta per Compromís

Irene Castro / Aitor Riveiro

Madrid —

“Per nosaltres no quedarà. De les 30 mesures, ja en diem que sí a 27, directament”. Així ha respost el PSOE a l’oferta d’última hora de Compromís per a arribar a un acord que permeta formar un Govern de coalició. El portaveu socialista, Antonio Hernando, ha assegurat que aquestes propostes que accepta “directament” són compatibles amb l’acord que va subscriure amb Ciutadans.

“Sobre tres n’establim certes matisacions”, ha expressat Hernando. Sobre la fórmula de Govern que planteja Compromís –en què entrarien també Podem, EU, les confluències i Compromís– el PSOE planteja que s’hi incorporen “independents”. “Podem i Ciutadans han manifestat que són incompatibles”, ha respost Hernando per a explicar per què es tanca al Govern en coalició i el canvia per un gabinet integrat per socialistes i independents exclusivament.

A més, condiciona la signatura del pacte al fet que aquestes formacions es comprometen a donar suport als “pressupostos generals de l’Estat”. Pedro Sánchez es compromet a sotmetre’s a una qüestió de confiança a mitjan mandat. El candidat socialista, que inicialment volia defensar davant del rei que unes altres eleccions “enforteixen Espanya”, traslladarà al cap de l’Estat la seua intenció d’acceptar sotmetre’s a una altra investidura en el cas que tinga el vot a favor de Podem, les confluències, Compromís, EU i també de Ciutadans. 

Les reticències dels socialistes també tenen a veure amb tres dels punts del text presentat per la formació de Joan Baldoví. En concret, el PSOE vol modificar-ne el primer apartat, que es refereix a les mesures antidesnonaments. Mentre que la coalició valenciana recull que cal “adoptar mesures contra els desnonaments, entre aquestes, les 5 de la PAH”, la redacció dels socialistes matisa que es prenguen mesures “en línia amb les propostes de la PAH”.

Pel que fa a la reforma de l’article 135 de la Constitució, el plantejament de Compromís és “prioritzar la despesa social i reestructurar el deute”. El PSOE, que està obert a canviar la modificació ‘exprés’ que va dur a terme José Luis Rodríguez Zapatero amb el PP, planteja que el text reculla: “reformar l’article 135 de la Constitució per a assegurar la dotació suficient per a la protecció social i els grans serveis públics”.

El PSOE manté la “vigència” de l’acord amb Ciutadans

La idea de la coalició valenciana és que Ciutadans s’hi puga abstenir per a permetre que es tire endavant i que el PSOE se senta “còmode” perquè no necessitaria les forces independentistes per a afavorir que Sánchez arribara al Govern. “Ciutadans estudiarà aquesta proposta”, ha dit Hernando, que ha revelat que ja ha tingut temps de reunir-se amb la formació d’Albert Rivera després d’haver rebut el document elaborat per la coalició valenciana.

“En aquest moment demanem el vot favorable a la investidura”, ha respost Hernando sobre la hipotètica abstenció de la formació taronja. “Mantenim la vigència de l’acord amb Ciutadans”, ha expressat el portaveu socialista, que creu que, amb les excepcions que ha plantejat, totes dues propostes són “compatibles”.

La línia roja principal que van fixar els barons a Sánchez va ser que no podia negociar amb cap força que donara suport a un referèndum a Catalunya. Aquesta mesura no figura en l’“Acord del Prado” que ha elaborat Compromís. En el text s’indica que cal “abordar les crisis territorials de l’Estat des d’una perspectiva democràtica i avançar envers un model federal”, que és el que defensa el PSOE en la seua proposta de reforma constitucional.

Pedro Sánchez s’ha reunit amb el seu equip negociador a primera hora del matí per analitzar la proposta que ha enviat Compromís amb 30 mesures per a aconseguir un “acord de mínims” que permeta formar un Govern de coalició amb les forces d’esquerres.

Etiquetas
stats