Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Recurs a contra-relotge per evitar l’ingrés a presó dels condemnats d’Aturem el Parlament

Concentració de suport als encausats davant el Parlament el passat 19 d'abril / ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

Barcelona —

Els advocats que defensen les vuit persones condemnades a tres anys de privació de llibertat per la seva participació a la manifestació ‘Aturem el Parlament’ del 15 de juny de 2011, han presentat un ‘incident de nul·litat’ del procés al Tribunal Suprem per intentar aturar el seu ingrés a presó. Eduardo Cáliz, un d’aquests advocats, ha explicat els fonaments d’aquest recurs en una roda de premsa celebrada a les portes del Parlament i en companyia de representants dels Pares i Familiars dels condemnats i de la Xarxa de Familiars de les víctimes de repressió.

Cáliz ha basat en tres motius el recurs. Considera que es vulnera el dret a la defensa dels seus clients, ja que en l’última sentència del Tribunal Suprem es condemna a presó a vuit persones a les quals no s’ha escoltat en aquesta nova fase del procés, contràriament al que és norma, segons les instàncies judicials europees. Considera també que es vulnera el dret de reunió i de llibertat d’expressió. “És una bogeria i un despropòsit condemnar a tres anys de presó conductes com aixecar les mans, cridar consignes o tacar una gavardina”, ha dit. Finalment, ha adduït com a raó per justificar el recurs que la sentència del Tribunal Suprem vulnera el dret a la proporcionalitat.

L’advocat entén que es pretén avançar l’aplicació de la ‘Llei mordassa’ que endureix les sancions que es poden aplicar per les protestes i manifestacions, i que no entra en vigor fins el proper 1 de juliol. Cáliz ha dit que la condemna a presó no s’ha determinat “en funció d’allò que han fet sinó en funció d’allò que són: joves contestataris, dissidents, opositors del sistema polític del 78”.

Els familiars dels condemnats han llegit un comunicat en què han reiterat sentir-se orgullosos d’ells. “Els condemnen per estar en contra de les retallades socials i per lluitar per una vida digna”, han dit. “Estem bloquejats; no ens ho podem creure”, ha explicat la mare d’un condemnat, que ha citat Montesquieu: “Una injustícia contra un individu és una injustícia contra tota la societat”.

Aquests familiars han animat la ciutadania a acompanyar-los en la manifestació convocada per les set de la tarda a la plaça Universitat de Barcelona per oposar-se als ingressos a presó. Els afectats tindran deu dies per fer-ho quan en rebin la notificació corresponent. Aquest matí només havia arribat als seus advocats. Si la reben, el ‘incident de nul·litat’ no atura l’obligació d’ingressar a la presó si no ho diu, explícitament, l’Audiència Nacional.

Etiquetas
stats