Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

De cultura censurada a cultura promocionada

Ximo Puig va lliurar la distinció de la Generalitat a Raimon

Toni Cuquerella

València —

La política cultural de la Generalitat Valenciana ha fet un gir de 180 graus, passant de la censura que va promoure el govern del PP l'escatològic humorista alcoià Xavi Castillo, o l'ostracisme amb el qual va tractar als cantants en valencià, a fer una promoció directa amb el nou executiu de PSPV i Compromís.

Amb aquests vímets CulturArts presentarà aquesta vesprada de dilluns els espectacles que obriran la programació de 2016 al Teatre Principal, que començarà aquest divendres 8 de gener amb el 'Especial 3 anys del Nus' dels cantants Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra', un recital acústic en el qual els dos músics interactuen amb el públic. La programació continuarà el dissabte 9 de gener amb l'espectacle 'Xavi Castillo al Principal' que oferirà una versió actualitzada del 'Veriueu-ho Xou' al costat dels A-phonics.

Aquesta inclusió en el programa cultural del Teatre Princiapal d'artistes anteriorment marginats dóna continuïtat al viratge que es va començar a donar des d'aquest estiu amb alguns d'aquests autors. Així cal recordar que amb el govern progressista recentment estrenat en la Generalitat Xavi Castillo va debutar en el cicle 'Les Nits del Museu', en la Ciutat de les Arts i les Ciències, on li va seguir el també censurat actor (i candidat amb el PSPV) Ferran Gadea.

Pel que fa als cantants Miquel Gil, exmembre del grup folk 'Al Tall' ja va actuar en les celebracions institucionals per al 9 d'Octubre, dates per les quals també es va anunciar el patrocini de la Diputació de València al nou disc del xativí Pep Gimeno 'Botifarra'.

Aquesta inclusió en la programació oficial d'artistes vetats ideològicament se suma a altres gestos com els homenatges realitzats a cantautors històrics valencians. Entre aquests destaquen els realitzats a Raimon, que en pocs dies va ser guardonat per la Generalitat Valenciana i va rebre els honors de la seua localitat, Xàtiva, nomenant-ho fill predilecte. Un altre dels gestos significatius van ser els que van donar els principals representants de les institucions valencianes en la X Nit dels Premis Ovidi Montllor, que no solament van honrar la memòria del cantautor i actor alcoià, sinó també a la nova generació de cantants en valencià.

Etiquetas
stats