Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Federació veïnal de València reclama inspeccions i una moratòria de llicències per a apartaments turístics

Turistes en la plaça del Mercat de València.

Carlos Navarro Castelló

0

La Federació d’Associacions Veïnals de València (FAVV) va organitzar dijous un debat sobre turisme i ciutat davant els problemes generats pels habitatges turístics que va tindre lloc a les 19.00 en l’associació cultural La Protectora.

Aquesta taula redona és conseqüència del treball que du a terme des de fa uns quants mesos la Federació juntament amb les diferents associacions veïnals per a abordar la problemàtica de l’accés a l’habitatge a la ciutat així com les conseqüències de la turistificació descontrolada. Les conclusions que es plantegen en aquesta trobada seran traslladades a la corporació municipal a través de les reunions i les taules de diàleg proposades des de la mateixa FAVV i que l’Ajuntament es va comprometre a dur a terme en aquest període.

Els apartaments turístics són la principal oferta d’allotjament a la ciutat de València, no obstant això la major part despleguen la seua activitat al marge de normatives i sense control administratiu. L’alta rendibilitat d’aquesta mena d’allotjaments davant del lloguer residencial provoca un encariment generalitzat de l’habitatge i una reducció de l’oferta en el mercat del lloguer.

La taula va estar presentada i moderada per la presidenta de la Federació, María José Broseta, i hi va participar Andrés Boix, professor de dret administratiu de la Universitat de València, que va exposar el marc normatiu sobre la qüestió. Així mateix, Jorge Gil i Luis Alventosa, arquitecte i advocat de la Federació veïnal respectivament, van parlar de l’impacte de l’activitat turística en l’habitatge. Finalment, Toni Cassola, de la Federació veïnal, va plantejar les propostes treballades des del moviment veïnal a través de les diferents comissions de treball abans d’obrir el debat amb el públic assistent.

Entre les mesures que va plantejar, destaca un pla de xoc per a revertir l’ús terciari hoteler d’habitatges residencials, amb inspeccions i règim sancionador que impedisca l’activitat de manera efectiva. Especialment dels casos que tenen denúncies veïnals, a més de la modificació del procediment sancionador actual.

També se sol·licita un informe sobre el nombre i les característiques de l’allotjament hoteler a la ciutat i documentació dels criteris de concessió de les llicències de compatibilitat urbanística, ja que saber el nombre d’hotels i apartaments turístics i la seua distribució per la ciutat és fonamental per a abordar una regulació efectiva.

A més, la Federació proposa la redacció d’una ordenança que regule llicències i activitat; procediment i obligatorietat de la sol·licitud de llicència hotelera d’acord amb el que es preveu en el pla general d’ordenació urbana (PGOU); llicències limitades en nombre i en temps. Límits de càrrega turística i possibilitat de revocació; regular i limitar els canvis d’ús del sòl residencial a terciari; i una moratòria de llicències hoteleres per a apartaments i hotels fins a regular els canvis d’ús i la capacitat de càrrega turística en cada barri.

La presidenta de l’entitat, María José Broseta, va comentar que “les mesures anunciades fins ara per a limitar aquesta activitat creixent tenen poc de recorregut, perquè les denúncies sobre l’activitat dels apartaments turístics, igual que passa amb les terrasses de l’hostaleria, tenen un recorregut molt escàs perquè es tramiten només de manera testimonial i amb sancions sense cap efecte dissuasiu”.

Per a Broseta, “ara que els hotelers fan palmes amb unes xifres rècord d’ocupació, és el moment de posar ordre en una oferta d’allotjament que és l’accelerador de la bambolla immobiliària; cal prendre mesures i protegir l’habitatge de l’especulació turística”.

Etiquetas
stats