L’Audiència de València dona la carpetada definitiva a la investigació per un acte islamòfob a València
“Es podrà estar d’acord o no amb les frases proferides, però de cap manera es pot considerar que integren ni pel nombre de persones convocades –francament ridícul– ni pel contingut d’aquestes frases proferides, la comissió ni tan sols a títol indiciari d’un delicte dels que integren delicte d’odi”. Així argumenta la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València la desestimació d’un recurs de la fiscal de delictes d’odi, Susana Gisbert, contra el sobreseïment de la causa contra el president del partit d’extrema dreta España 2000 per una performance contra l’islam, segons ha avançat El Salto.
El ministeri públic retreia a la jutgessa instructora que arxivara la causa sense que ni tan sols estiguera present la fiscal Susana Gisbert en l’interrogatori a José Luis Roberto, president de la formació ultradretana. L’acte, celebrat el 18 de desembre de 2020 al centre de València, era una mena de performance contra l’islam que advertia d’una pretesa invasió d’immigrants musulmans.
La secció cinquena de l’Audiència Provincial de València emmarca l’acte en l’àmbit de la llibertat d’expressió. “No és que la línia entre aquest delicte i el dret a la llibertat d’expressió siga fina o sinuosa. És que les manifestacions proferides, o les proclames escrites (...) representen expressions de pensament i consegüentment (encara que no se’n compartisca necessàriament el contingut) han de ser respectades”.
“El que és objecte de castic en els delictes d’odi”, abunda la resolució, “no pot ser l’expressió d’una idea, sinó quan es faça de manera que incorpore una provocació a l’odi, a la discriminació o a la violència, infringint els valors constitucionals de la dignitat humana i de la no-discriminació per causa de naixement, origen racial, sexe o religió, o per qualsevol altra circumstància de caràcter personal o social a què es refereixen els articles 10 i 14 de la Constitució”.
0