Pedro Sánchez: “El PSOE ha de triar entre ser un partit del segle XX o del XXI”
Amb puntualitat suïssa, enfundat en una jaqueta de cuir marró, repartint salutacions, besos i abraços i al so d’una cançó de Diego Torres (‘Color Esperanza’: “Saber que se puede querer que se pueda…”) Pedro Sánchez ha comparegut davant de milers –més de 3.000, segons l’organització– de seguidors entregats en el pavelló municipal de Burjassot, una ciutat de l’àrea metropolitana de València.
A les 13.15, 45 minuts després de la seua irrupció entre víctors, Sánchez ha començat un discurs. “València no serà mai més marginada, tindrà el finançament que mereix i no serà de nou governada per un partit corrupte com el PP”, ha arrancat amb un missatge local. A partir d’ací, i durant 45 minuts, ha construït un discurs amb diverses idees amb força:
La militància i no les elits han de decidir el lideratge del partit, el socialisme mai no pot donar suport al “PP i els poders econòmics que el sostenen” i el PSOE necessita mirar al futur “sense nostàlgia” i amb unitat. Sánchez no ha esmentat Susana Díaz, que ha presentat aquest diumenge la seua candidatura a les primàries del PSOE a Madrid. I a penes, explícitament, la gestora, a qui només ha retret –“perquè afavoreix Mariano Rajoy”– “que haja ”deixat nou mesos sense lideratge el partit“, període entre la defenestració de Sánchez i l’elecció del nou líder.
A partir d’ací, ha donat pistes sobre la manera com el PSOE ha d’abordar la seua “cruïlla històrica”, “l’elecció entre un partit del segle XX, o del XXI. El que dóna suport a Rajoy o el que vol governar”. Sánchez ha esmentat una figura històrica de la socialdemocràcia europea –Willy Brandt–, per a presentar-se com l’aposta de l’esdevenidor: “El futur no serà conquistat pels que s’aferren al passat”.
El futur, segons Sánchez, passa per cinc eixos: una direcció tan a l’esquerra com la seua militància –“el canvi en el PSOE o ve de baix o no serà”–, un PSOE combatiu contra la dreta –“el PSOE estarà davant, no davall ni al costat del PP”–; una organització que torne a ser “creïble i coherent, que complisca la paraula donada” com el ‘No és no’ a Rajoy“; i un partit unit i guanyador:
“No es fa un partit guanyador donant suport a la dreta. Som una força de govern socialista!”. Sánchez ha apostat per una “aliança d’esquerres” amb organitzacions de la societat civil –no ha mencionat Podem– i ha reivindicat la tasca de diversos governs progressistes d’Europa, singularment el de Portugal, davant de la inanitat de l’executiu espanyol.
També ha intentat rebaixar la tensió del debat, després d’una setmana marcada per les diferències entre l’equip de Sánchez i la gestora pel finançament de les campanyes i els atacs d’aquesta a l’exsecretari general del partit. Ha dit que desitja un “debat amb respecte entre companys. Mai un socialista no serà un adversari. L’adversari és el PP i els poders econòmics que el sostenen”.
I ha promés “lleialtat” després de les primàries. “Ningú no sap millor que jo el que és un secretari general qüestionat internament”. Cap a les dues la vesprada, i al compàs de La Internacional, la mítica cançó del moviment obrer, Sánchez s’ha acomiadat apel·lant a un auditori eufòric. “Aquesta és la candidatura de la militància, que vol un partit autònom. No hi haurà suport socialista per a les polítiques de la dreta mai més”.
Ximo Puig, amb Susana Díaz a Madrid
L’acte públic de Sánchez ha coincidit amb la presentació de Susana Díaz a Madrid, a la qual ha assistit el líder dels socialistes valencians, Ximo Puig. Mentrestant, a Burjassot, José Luis Ábalos, diputat en el Congrés i un dels homes forts de la candidatura de Sánchez i la seua referència a la Comunitat Valenciana, demanava “desafiar la por i la resignació”. El secretari general del PSOE en la província de València ha demanat “humilitat i unitat” sense “intimidació ni imposicions” en un discurs amb unes quantes pulles, implícites, a Susana Díaz i l’aparell del PSOE.