Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Pensava que mataven el fotògraf”: 13 testimonis relaten davant el jutge les brutals agressions ultres als manifestants del 9 d’Octubre i a periodistes

Diversos ultres agredeixen a un fotògraf i a un jove durant la manifestació del 9 d'Octubre a València.

Lucas Marco

0

Fins a 13 testimonis, incloses dues periodistes, han declarat davant el jutge que investiga les agressions de l’extrema dreta a la tradicional manifestació de la vesprada del 9 d’Octubre celebrada fa tres anys. Tots, segons fonts jurídiques, han coincidit que el dispositiu policial era manifestament insuficient. Cinc manifestants i dues periodistes han declarat dimecres, després d’haver-ho fet dimarts un dels agredits i cinc membres de la Comissió 9 d’Octubre que organitza cada any la marxa. Uns quants dels testimonis han al·ludit a la falta de controls policials en els accessos a la plaça de Sant Agustí, a diferència d’anys anteriors. 

Una fotoperiodista ha relatat l’agressió que va patir un fotògraf del diari El País i que va presenciar a pocs metres de distància. La professional ha explicat que va arribar al lloc una hora abans de la convocatòria i va veure la plaça plena de contramanifestants amb banderes espanyoles i símbols neonazis. La dona ha contat que els manifestants agredits estaven situats en la vorera de l’església de Sant Agustí “consternats, plorant i posant-se les mans al capdavant”. La fotògrafa, amb experiència en zones de guerra, ha reconegut que mai en la seua carrera professional havia passat tanta por: “Pensava que el meu company fotògraf el mataven”, ha dit en referència al professional d’El País agredit a plena llum del dia.  

La testimoni ha assegurat que va tindre la sensació que la situació se’ls va descontrolar als escassos efectius de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional que es van desplegar en un primer moment. Una altra periodista experimentada ha relatat les consignes ultres i les salutacions feixistes amb el braç enlaire que va veure en arribar al lloc. La professional ha dit que els insults que van proferir els ultres als atemorits manifestants van ser “salvatges” i ha assegurat que també van insultar la policia. La testimoni va ser amenaçada i insultada mentre exercia la seua activitat professional: “Filla de puta, roja de merda, et mataré”, va ser una de les frases que va sentir.  

La periodista ha explicat que va observar “molt poca dotació policial” al principi. El primer cordó va intentar separar sense massa èxit els ultres, que cada vegada s’acostaven més als manifestants arraconats en la vorera de l’església. En aquest moment, segons el relat de la periodista, es va iniciar una mena de “guerra de guerrilles” per part dels militants de l’extrema dreta que aconsegueixen trencar el cordó. En aquest moment comencen les carreres en totes direccions i els colps (dos joves que no van poder escapar van ser brutalment apallissats en terra mentre una cadena de televisió retransmetia l’agressió en directe). 

Després de les agressions, els ultres van ser encapsulats de nou pels agents antidisturbis de la Policia Nacional. “Si no arriba a ser per la UIP, ací podria haver-hi hagut un disgust”. En aqueix moment la periodista va sentir el cap del dispositiu policial donar l’ordre d’evacuar els manifestants cap a la marxa oficial, que en aquell moment ja avançava cap al carrer de Colom. “Si els deixem anar-se’n, els maten”, va dir el responsable policial.

La tanda de declaracions deixa la instrucció de la causa ja molt avançada i amb 18 ultres investigats, prop d’acabar. El magistrat, tal com va informar aquest diari, investiga la fallada de l’operatiu policial i si el grupuscle Yomus és una associació il·lícita.

Etiquetas
stats