INVESTIGACIÓ

El cap de la Policia Nacional a València va recomanar per a la llicència d'armes un investigat per narcotràfic a gran escala

El comissari principal José Piris, amb americana i pantalons clars, en la fila de baix segon per la dreta i les mans entrellaçades.

El comissari principal José Piris Perpén, màxim responsable de la Policia Nacional a la província de València, va escriure una carta de recomanació perquè la Guàrdia Civil atorgara la llicència d'armes a un individu immers en investigacions per narcotràfic i contra el que pesa una ordre de crida i cerca dictada per un jutjat de Lanzarote.

Així consta en la proposta de sanció que la Unitat de Règim Disciplinari ha elevat al Consell de la Policia en concloure la investigació interna realitzada al comissari Piris Perpén. Els policies de Règim Disciplinari sol·liciten una sanció de vint dies d'ocupació i sou per una falta greu, segons l'escrit al qual ha tingut accés eldiario.es.

En al·lusió a la carta de recomanació elaborada pel comissari, els investigadors conclouen que "aquest document va ser emés sense el coneixement dels seus superiors i sense complir amb les degudes formalitats per al registre de documents, eludint les degudes vies reglamentàries". Segons el relat dels fets, José Piris Perpén va realitzar "un informe o carta de recomanació" perquè David A. de J. acudira a la Guàrdia Civil i li fora concedida la llicència d'arma curta, que permet portar pistoles i revòlvers.

El beneficiat per la gestió del comissari "porta molts anys investigat per tràfic de drogues a gran escala com narcotransportista, segons els informes policials, constant-li una ordre de detenció i personació procedent del Jutjat d'Instrucció número 3 de Port del Rosari", afig l'informe de Règim Disciplinari, datat aquest mateix 1 de juliol.

El cap de la Policia a València va redactar la carta "sense fer cap mena de comprovació sobre la veracitat del que constava en aquest, ni dur a terme les comprovacions pertinents per a valorar la connivència de realitzar aquest escrit sobre la idoneïtat de la concessió d'armes a favor d'aquesta persona". eldiario.es s'ha posat en contacte amb el comissari Piris, però aquest ha declinat contestar.

Una carrera en la Comunitat Valenciana i una condemna

La carrera de Piris Perpén ha estat vinculada tradicionalment a la Comunitat Valenciana encara que només porta quatre mesos al capdavant de la comissaria provincial de València. El seu lloc és provisional a l'espera de confirmació. Des de 2015 i fins al febrer passat havia sigut secretari general de la Prefectura Superior de la Comunitat Valenciana i en el passat va estar al capdavant de les comissaries d'Algemesí, Alzira i la madrilenya de Getafe. En 2017 es va presentar al costat d'altres 35 comissaris com a candidat a ser el director adjunt operatiu de la Policia.

La sanció proposada pels agents respon al concepte d`"infracció de deures o obligacions inherents al càrrec o la funció policial, quan es produïsquen de manera greu o manifesta". Aquesta proposta de sanció és benèvola si s'atén al fet que aqueix tipus de falta greu està castigada amb entre cinc dies i 3 mesos d'ocupació i sou i Règim Disciplinari només demana 20 dies per a Piris Perpén, comissari principal, el més alt rang en el Cos Nacional de Policia.

El següent pas és l'anàlisi de la proposta de sanció de Règim Disciplinari en el si del Consell de la Policia, l'òrgan de relació entre l'Adminsitració i els sindicats del Cos i en el si del qual la central que representa a Piris Perpén, la Unió Federal de Policia, podrà presentar al·legacions abans que el director general adopte la decisió final.

Piris Perpén va ser condemnat en 1992 a un mes d'arrest menor i una multa de 100.000 pessetes com a autor d'una falta d'imprudència simple en actuar com a cap de la dotació que va disparar cartutxos de postes en els incidents al final de la Salve de Sant Sebastià de 1989. A causa de la munició utilitzada per la Policia, quatre joves van resultar ferits, perdent un d'ells un renyó.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats