Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'aliança de PP i Ciutadans tomba les esmenes valencianes en el Congrés

Mariano Rajoy al costat de Rafael Hernando en els passadissos del Congrés

Laura Martínez

València —

L'aliança de PP i Ciutadans ha tombat totes les esmenes de Compromís que exigien major inversió a la Comunitat Valenciana. Els grups de Mariano Rajoy i Albert Rivera han rebutjat les vuit esmenes parcials que ha presentat la formació de Joan Baldoví, el PSPV i Podem als Pressupostos Generals de l'Estat.

La Comunitat Valenciana és la segona on més baixen les inversions -cauen un 33%, aproximadament 300 milions d'euros menys que en 2016- i és l'autonomia que menys diners per habitant rep. A més, els Pressupostos obliden inversions clau com el Corredor Mediterrani, el soterrament de les vies de València, els rodalies d'Alacant, l'AVE entre Castelló i Tarragona, fons per al IVAM o per al Museu de Belles arts Sant Pío V. Els valencians rebran 119 euros per habitant, mentre que en comunitats com Castella i Lleó, els seus ciutadans rebran 405 euros de mitjana.

Compromís va presentar 8 esmenes per valor de 34 milions d'euros, la majoria transaccionades per Podem i vinculades a una major dotació d'infraestructures a la Comunitat Valenciana. El grup socialista, encapçalat per Ana Botella, exigia que la inversió per habitant fóra com a mínim de 270 euros (el doble de l'actual) i més de 130 milions d'euros per al Corredor Mediterrani. Unidos-Podemos demanava connexions de Xàtiva-Alcoi, prolongació del tren de la costa (Gandia-Dénia), l'electrificació de la línia C3, impuls del Corredor Mediterrani i del Corredor Cantàbric-Mediterrani, a més de dotació pressupostària per al Museu de Belles arts (Sant Pius V), el González Martí, el Palau dels Arts i el castell romà de Sagunt.

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha criticat que els diputats valencians del PP i de Ciutadans hagen votat en contra dels interessos del seu territori, ja que “aquests serveis són claus per al desenvolupament quotidià dels nostres pobles i representa una necessitat social i econòmica de primer ordre”.

Baldoví considera que aquesta inversió és justa i necessària, ja que “l'àrea Metropolitana de València concentra a més d'un milió i mitjà d'habitants, que generen cada dia quasi dos milions de desplaçaments en diferents mitjans de transport”.

El Govern del PP ha comptat amb el respatler de Ciutadans, PNB, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Nova Canàries, la qual cosa sumen 176 diputats, majoria absoluta, superant els vots en contra del PSOE, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, Esquerra Republicana, PDeCAT, Compromís i Bildu als comptes.

Etiquetas
stats