Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

El PSPV exigeix al Govern de Rajoy que deixe de “instrumentalitzar” la llengua

Elx acull el 13é Congrés Nacional del PSPV baix el lema 'La via valenciana'

Europa Press

Elx —

El 13 Congrés Nacional del PSPV ha aprovat aquest dissabte una resolució en la qual exigeix al Govern central de Mariano Rajoy que “deixe d'instrumentalitzar el valencià i cesse en la seua obstinació d'atacar des dels jutjats les iniciatives que des de la Generalitat Valenciana s'impulsen per a reprendre l'arquitectura legal que empara la nostra llengua pròpia i els nostres drets lingüístics”, al mateix temps que li demana reconèixer la pluralitat lingüística, cultural i social d'Espanya.

En aquesta resolució, aprovada en la comissió 'La Reconstrucció Econòmica de la Comunitat, Valencianisme i Federalisme', els socialistes també manifesten el seu suport al decret de plurilingüisme suspès cautelarment pel TSJCV -i que obliga a la Generalitat a aplicar la normativa educativa de 2012, del PP-, així com al decret sobre ús del valencià en l'Administració.

El text posa en relleu que el PSPV ha estat “sempre en l'avantguarda del reconeixement i la recuperació dels drets”, inclosos els lingüístics durant la primera etapa d'autogovern a través de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

“Aquesta potent norma va obrir per primera vegada la possibilitat que molts xiquets estudiaren en la seua llengua pròpia”, destaquen, al mateix temps que reivindiquen l'engegada de la primera radiotelevisió pública en valencià del territori, RTVV, perquè “el valencià entrar en les nostres cases després de dècades de silenci”.

“La dreta va trencar també aquest somni” critiquen en el document, ja que “dues dècades de governs conservadors van silenciar el valencià en les aules, en l'Administració i en els mitjans d'informació públics”, lamenten els socialistes, els qui denuncien un “ús partidari de la política lingüística” per part de la dreta.

“Instrumentalitzar” les institucions

Ara, asseguren en la resolució, “pretenen seguir instrumentalitzant les institucions en les quals governen, posant en qüestió l'autogovern dels valencians, recorrent totes i cadascuna de les iniciatives legislatives dutes a terme des de la seua plena autonomia i capacitat en l'avanç i reconeixement dels drets lingüístics”.

Segons el parer del PSPV, “amb la seua actitud, el Govern de Rajoy demostra una falta de respecte absolut cap al Govern valencià i cap als propis valencians que van decidir democràticament en les urnes el seu projecte d'autonomia”. Per açò, demanen “respecte, reconeixement i igualtat real del valencià”, i es refereixen als articles de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia que reconeixen l'oficialitat del castellà i del valencià.

Etiquetas
stats