Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Què fa un Boeing 747 'aparcat' durant una dècada en l'aeroport de Manises?

El Jumbo de Pronair 'aparcat' en l'aeroport de Manises

Borja Ramírez

0

Al llarg de l'última dècada, amb la crisi econòmica pel mig, un número superior a la vintena companyies aèries han fet fallida a Espanya. A l'aeroport valencià de Manises, un avió Boeing 747 Jumbo espera immobilitzat en les pistes de l'aeroport des de fa una dècada. Quasi com si tractara de l'argument una pel·lícula sobre els excessos de l'època de la bambolla immobiliària, l'aeronau va ser propietat d'un empresari murcià vinculat a la construcció (Pronain Gestió Immobiliària), qui també posseïa una empresa d'aerotaxis i va ser president del club de futbol del municipi de Iecla, a Múrcia.

La companyia va ser constituïda amb l'empresari Isidoro Romero López com a únic administrador de Pronair Airlines a l'octubre de 2006, moment en el qual va donar començament a les seues operacions -durant 2007- amb dos avions MD-87 dedicats al transport de passatgers. Romero va pretendre seguir l'exemple d'Air Nostrum, propietat de la família Serratosa, els qui havien fet fortuna amb una empresa del ciment i van decidir alçar el vol amb els negocis aeris.

Posteriorment, la flota de l'empresari s'incrementaria amb dos avions B-747 transports de càrrega comprats a la companyia gal·la Air France que va utilitzar per a obrir un servei entre Espanya i la Xina, via Alemanya, amb base d'operacions en l'aeroport valencià. La crisi i la pujada del preu del combustible van dur Pronair a la fallida i el cessament d'operacions.

Segons les dades de l'aeroport, el Jumbo, abans de quedar bloquejat a l'aeroport, va passar un temps a Pakistan a causa d'una fallada d'un motor, posteriorment a la Xina i finalment va tornar a passar per Jakarta, on havia sigut pintat i posat a punt. El periple va continuar per Alemanya, lloc on estava previst ser utilitzat, fins que l'embargament el va deixar encallat a Manises.

La nau, que porta per nom “Arca de Torretallada”, va ser precintada per la Guàrdia Civil a causa dels deutes de l'empresa propietària, Pronair Airlines, i posteriorment va ser subhastada pel Jutjat social número 2 de Santa Cruz de Tenerife. A més d'aquesta nau, a Manises han arribat a haver-hi “abandonats” cinc Airbus 300 de la companyia Ibèria i el Jumbo murcià.

Etiquetas
stats