Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

El passat dels denunciants del cas Alqueria: contractats a dit pel “ionqui dels diners” i amb nòmines ‘especials’

L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent

Sergi Pitarch / Lucas Marco

València —

0

La denúncia inicial que ha motivat el cas Alqueria parteix de dos directius de l’empresa pública Divalterra que ja van formar part de la saquejada Imelsa amb Marcos Benavent, l’autodenominat “ionqui dels diners”, i pota central del cas Taula. Tots dos són els que van acudir a la Fiscalia Anticorrupció a presentar la denúncia que va ser assumida pel ministeri públic i portada davant el jutge d’instrucció. A partir d’ací, es van succeir uns quants informes de la policia, una macrooperació amb escorcolls i la dimissió del president de la Diputació de València Jorge Rodríguez després de ser detingut i passar una nit en el calabós.

Es tracta del director econòmic de Divalterra, José Luis Castellote, i del responsable del departament jurídic de l’empresa pública, José Luis Pellicer. Tots dos formaven part de l’equip directiu de Marcos Benavent. En el cas de Pellicer, va entrar a dit el 2013. Les seues nòmines eren calculades directament amb les del “ionqui dels diners” i set persones més per la directora de Recursos Humans. Aquest fet va ser traslladat per la mateixa Divalterra a la investigació del cas Taula el 2016.

El seu accés, com el de tots els càrrecs que van accedir a l’empresa pública Divalterra entre el 2007 i el 2014, va ser irregular, com va concloure la Intervenció General de l’Estat en un informe pericial present en el sumari del cas Taula –que investiga el saqueig de l’anterior Imelsa en l’etapa del PP– i al qual ha tingut accés eldiario.es.

La denúncia de Pellicer i Castellote es va presentar davant la Fiscalia Anticorrupció el 28 de febrer de 2018 i en van fer una ampliació el 27 de març. El 22 de març d’aqueix mateix mes van comparéixer com a testimonis davant el fiscal el secretari de la Diputació de València i secretari del consell d’administració de Divalterra, Vicente Boquera, i Alejandro Muñoz, auditor intern des del 2015. També va acudir aqueix dia a declarar María Yolanda Alonso, secretària administrativa de Divalterra des de febrer del 2016, María de los Ángeles Ezquer, tècnica jurídica de Divalterra, i Adrián Serra, de l’auditora RSM.

El conflicte entre els càrrecs denunciants i el president de la Diputació de València i el seu equip va esclatar amb l’arribada de Jorge Cuerda a la Diputació de València, a qui Rodríguez posa a supervisar Divalterra, Egevasa i Girsa. El gerent anterior, Víctor Sahuquillo, dimitit per pagar gintònics amb diners públics al desembre del 2016, havia alertat Rodríguez que “no controlaven” l’empresa pública, relat escrit en diversos correus electrònics i present en el sumari.

Segons els denunciants, a l’octubre del 2017 s’haurien produït pressions i influències per part de Jorge Cuerda, cap d’assessorament jurídic, i Manuel Reguart, assessor de Rodríguez en la Diputació de València, tots dos imputats i detinguts en l’operació Alqueria.

Segons la denúncia, Cuerda li hauria donat instruccions perquè informara que el motiu pel qual no es va informar de la il·legalitat en les contractacions va ser que l’anterior secretari del consell d’administració, Vicente Boquera, no va advertir de la il·legalitat de la contractació. En negar-se a emetre l’informe jurídic que avalara les contractacions, Pellicer hauria sigut destituït com a secretari de Divalterra.

Cuerda, en una reunió del 18 de gener de 2018, en què estaven presents Pellicer, Castellote, Vicente Domingo i una altra persona, manifesta la necessitat de fer legals les contractacions ja dutes a terme, així com les dues noves, i proposa una ‘ruta’ consistent en la nova assignació de poders, relata la denúncia. Pellicer va afegir que en ocasions reiterades durant el mes de gener del 2018, va rebre pressions de Cuerda per a redactar un informe jurídic que ratificara les contractacions dutes a terme i avalara les dues noves previstes.

Segons la mateixa denúncia, el gerent de Divalterra i també imputat Xavier Simó, hauria dit a finals del mes de gener del 2018 a la cogerent Agustina Brines i a Castellote i Pellicer que havien de seguir les instruccions del president i ajudar per a contractar a dos nous alts càrrecs del PSPV-PSOE, Victor Jiménez i Vicente Lucas Ferrando Zapater. Amb aquests fets relatats per dos directius de l’empresa pública va començar la investigació.

Una guerra entre socialistes

En la denúncia contra Rodríguez i el seu equip ha sobrevolat l’ombra de José Luis Vera, director dels Serveis Jurídics i de Transparència de Divalterra, i una persona vinculada als socialistes. De fet, va mantindre una forta pugna amb el president de la Diputació i el seu equip.

Segons revela el sumari, Vera ha denunciat en el jutjat que investiga el cas Alqueria una filtració de la seua nòmina a un mitjà de comunicació. “El cap jurídic de Divalterra va cobrar 560 euros de quilometratge cada mes durant la seua baixa”, titulava el periòdic. El mateix Vera va reconéixer l’“error” i va anunciar que retornaria els diners.

Etiquetas
stats