Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Els arrossers valencians, alarmats pel tractat de lliure comerç UE-Vietnam, pendents de conéixer les quotes

La producció valenciana d’arròs és fonamentalment de la varietat ‘Japonica’.

Toni Cuquerella

0

La setmana passada el Parlament Europeu aprovava el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Vietnam, un tractat que es veu amb alarma des del sector arrosser valencià. I això és perquè el país del sud-est asiàtic és un dels principals productors d’arròs del món, i es té por que puga inundar amb el seu arròs el mercat europeu i que afone els preus.

Fonts espanyoles del grup socialista de l’Europarlament assenyalen que aquest tractat de lliure comerç substitueix l’acord, fins ara preferencial, amb el Vietnam, pel qual s’assenyala que “ara hi haurà una reciprocitat que abans no existia”. No obstant això es destaca que, malgrat aquest acord de lliure comerç, les fonts socialistes assenyalen que l’arròs és considerat “producte sensible” per la UE, la qual cosa suposa dotar-lo de més protecció i que s’estableixen quotes per a la importació i l’exportació, unes quotes detallades per varietats que encara estan analitzant-se més enllà de l’arròs blanc i el roig.

Fa 10 dies des de la Unió de Llauradors s’alertava de la descompensació que poden patir els productors valencians. Així doncs, assenyalaven que, segons les dades publicades pel Ministeri d’Agricultura, actualment el preu de l’arròs (blanc) importat del Vietnam està al voltant de 335 euros/tona, sense aplicació d’acords preferencials, a diferència de l’espanyol, que està a 485 euros/tona. Quant a la producció, Espanya produeix 836.000 tones, de les quals exporta, principalment a la resta de la UE, 24.000 tones, mentre que el Vietnam en produeix 44,2 milions de tones.

Però el fons de la qüestió circula més al voltant de les varietats genèriques d’arròs. Així doncs, mentre els arrossers valencians i espanyols per extensió centren la seua producció en la varietat Japonica, en el sud-est asiàtic hi predomina l’Indica.

El cas de Myanmar

Però l’equilibri de producció de varietat segons els països va tindre un revés amb les relacions amb un altre país arrosser: Myanmar. Així doncs, els arrossers valencians adverteixen d’un creixement exponencial de les importacions d’aquest país precisament de la varietat Japonica, la que predomina en terres valencianes.

Expliquen que l’entrada d’aquesta varietat Japonica a la UE procedent de Myanmar han passat de 4.917 tones els anys 2016 i 2017 a 58.029 tones el 2018 i el 2019, la qual cosa ha suposat multiplicar per 11 la importació d’aquest tipus d’arròs. El creixement exponencial es va produir després que la UE aplicara aranzels a la varietat Indica pròpia del sud-est asiàtic, la qual cosa va fer que els productors de Myanmar canviaren la varietat cultivada a la Japonica, que no tenia cap aranzel associat, per poder exportar.

Davant aquesta situació, els arrossers valencians han reclamat més protecció de la producció pròpia, amb un estudi de l’evolució del sector arrosser a Europa, a més de la possible aplicació de clàusules de salvaguarda

Etiquetas
stats