Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’excap de gabinet de Zaplana va pagar el casament de la seua filla amb “bitlletets” dels diners negres repatriats des d’Andorra

Full d'Excel que detalla les despeses en "cash" de les noces de la filla de l'excap de gabinet d'Eduardo Zaplana.

Lucas Marco / Sergi Pitarch

València —

0

L’excap de gabinet d’Eduardo Zaplana, Juan Francisco García Gómez, va utilitzar “quantitats importants de diners” en efectiu procedent dels comptes opacs a Andorra per a comprar propietats immobiliàries a València, Eivissa i Huelva. Juan Francisco García, expresident de l’Estudiantes, fins i tot va pagar part de les despeses del casament de la seua filla amb “bitlletets”, segons es desprén de diversos correus electrònics intervinguts durant els registres del cas Erial.

En els correus electrònics, l’excap de gabinet de Zaplana intercanvia amb la seua filla L. G. uns quants documents d’Excel amb les despeses del casament desglossades. Els documents inclouen una columna anomenada cash. En un correu del 16 de gener de 2014, Juan Francisco García insisteix a pagar en efectiu despeses del casament. “La resta del teu vestit es pot pagar en ‘bitlletets’?”, li pregunta. “Ta mare ha pagat un poquet del seu vestit, es pot pagar també en bitlletets?”, escriu Juan Francisco García, que també s’interessa per la resta de les despeses: “Què es pot pagar en bitlletets?”

En un altre correu, l’investigat en el cas Erial al·ludeix a un viatge a un país africà: “T’ho portaré en bitlletets el dia del viatge; o si ho prefereixes t’ho done després”. L’home de confiança de Zaplana en la Generalitat Valenciana, segons sospita la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, hauria obtingut dues remeses de diners retirats en efectiu dels comptes a Andorra de dues societats panamenyes vinculades al presumpte testaferro de Zaplana, Joaquín Barceló, àlies Pachano.

La primera remesa de 833.500 euros se suma a un segon lliurament de 952.400 euros. Ambdues quantitats figuren reflectides en unes anotacions manuscrites requisades en l’escorcoll del domicili de Joaquín Barceló i que fan referència a “Juan Fº”. Els 952.400 euros es van extraure en efectiu d’un compte andorrà de la mercantil panamenya Puncak Services. L’altra quantitat de 833.500 euros també figura reflectida en una altra nota manuscrita intervinguda al presumpte testaferro de Zaplana.

Els investigadors de la Guàrdia Civil també vinculen aquests fons amb la “intenció” de comprar unes quantes propietats immobiliàries a València, Eivissa i Isla Cristina (Huelva). Una part del pagament de les propietats d’Eivissa i Huelva s’hauria fet en B, segons apunta l’UCO.

Després de l’anàlisi dels correus electrònics intervinguts, la jutgessa del cas ha expedit uns quants requeriments judicials a empreses que van facturar a Dobles Figuras Consultores SL, una societat de què Juan Francisco García és accionista i administrador únic. Amb aquesta empresa va facturar 1,3 milions d’euros de “mercantils relacionades directament amb el Grupo Sedesa”, propietat del clan Cotino. Aquesta quantitat, percebuda entre el 2003 i el 2011, es va justificar com a “pagaments per serveis professionals aparentment inexistents”, assenyala la Guàrdia Civil.

L’excap de gabinet de Zaplana, tal com va informar aquest diari, es va acollir a l’amnistia fiscal del Govern del PP per repatriar 2,3 milions d’euros.

Etiquetas
stats