Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les falles de Primera A i les infantils d’Especial tampoc tindran dones en el jurat i en la resta n’hi haurà un 31%

Falleres en l'ofrena a València

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La falles grans de la Secció Especial no seran les úniques sense presència de dones entre el jurat. La mateixa situació es veurà en les infantils de la mateixa categoria i en les grans de Primera A.

El president de la Federació de Falles de Primera A, Francisco Romero, ha explicat que, com en el cas de les grans d’Especial, hi ha hagut un consens suficient que, tal com recull el reglament de la Junta Central Fallera (JCF), ha permés a les 15 falles de la categoria designar el jurat mitjançant un sistema d’elecció acordat per aquestes.

Segons Romero, “cada falla ha proposat un candidat, que ha buscat en funció de la seua disponibilitat i preparació, atés que no és fàcil trobar algú que estiga disposat a dedicar-hi tot un matí”.

Finalment, “després d’eliminar-ne tres per incompatibilitats, van quedar 12 aspirants en un bombo i, per sorteig d’aqueixos 12, en van eixir cinc a més de tres suplents; ha sigut un procés totalment obert i transparent”.

Romero ha reconegut que “pràcticament tots els candidats eren homes, però no perquè hi haja res contra les dones, de fet l’any passat n’hi havia dues en el jurat, sinó perquè no deuen haver trobat candidates amb disponibilitat; cada falla busca la persona que considera que ho pot fer millor independentment del sexe”.

Sobre les declaracions del regidor de Cultura Festiva i president de la JCF, Pere Fuset, en què va criticar durament la Federació de Falles d’Especial per l’absència de dones en el jurat, Romero ha considerat que són “electoralistes”.

Encara que ha criticat que la majoria dels seus assessors són homes, Fuset ho ha desmentit i ha assegurat que el seu únic assessor és Pepe Martínez Tormo, ja que tant Gil Manuel Hernández com Josep Lluís Marín són funcionaris amb plaça.

D’altra banda, la Federació de Falles d’Especial ha rebutjat obrir un altre procés per a triar un nou jurat amb presència de dones, tal com els va proposar dimecres Fuset en una reunió celebrada arran de la polèmica. L’edil ha considerat que es tracta de “una molt mala notícia, sobretot per als que defensem que les Falles no són masclistes”.

Quant a la presència de dones en els jurats de la resta de les seccions que s’han sotmés al sistema de sorteig aprovat per l’assemblea de presidents de la Junta Central Fallera (JCF), finalment n’hi haurà un 35% en els de les falles grans i un 27,3% en els de les infantils. Així, de mitjana seran un 31% el total de dones que participaran en els diferents jurats.

Fuset ha recordat que amb la proposta que va fer i que l’assemblea va tombar el 40% dels membres del jurat podien ser dones, “el mateix percentatge que està fent els cursos per a poder presentar-se com a jurat”.

Etiquetas
stats