Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El PSC de Barcelona obre les portes a la ciutadania per començar la seva regeneració

El president del grup municipal socialista, Jordi Martí.

Jordi Mumbrú

Els partits polítics són plenament conscients que estan perdent la confiança dels ciutadans i que una de les poques estratègies per recuperar-la passa per la regeneració política. Tant és així que tots els partits han començat a prometre la “regeneració”, d’una manera tant generalitzada que la paraula gairebé ha perdut el sentit. La darrera en utilitzar aquest concepte ha estat la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, que després de 30 anys de viure de la política, s’ha ofert ara per ajudar a “regenerar” el seu propi partit per evitar la corrupció.

A Catalunya els dos últims partits en entrar al Parlament (Ciutadans i la CUP) són els que més defensen la regeneració política i representen una certa renovació de les institucions. Tot i així, en el cas de Ciutadans, aquesta defensa es fa amb notables contradiccions, ja que des de fa tres legislatures reclamen la limitació dels mandats dels càrrecs públics a dues o tres legislatures però segueixen presentant el mateix candidat.

La resta de partits, uns més acostumats a la democràcia interna que els altres, també parlen de regeneració i proven de treure’s l’etiqueta de partits tradicionals. Però després de llargues dinàmiques els canvis no són fàcils i el camí a recórrer és completament desconegut.

Un dels partits que està intentant agafar el bou per les banyes és el PSC que des de la seva federació més important, la de Barcelona, ha organitzat diferents trobades per escoltar i dialogar amb els ciutadans que ho vulguin i decidir conjuntament el programa per les properes eleccions municipals. El text definitiu el defensarà el candidat que surti vencedor de les eleccions primàries que, per primer cop a tot l’Estat, seran obertes a tots els barcelonins. És a dir, almenys sobre el paper, qualsevol barceloní té la oportunitat de ficar cullerada en el programa electoral del PSC i decidir qui serà l’alcaldable. El primer pas en el camí de la regeneració del PSC de Barcelona es dóna aquest dissabte en una convenció oberta que se celebrarà a la Universitat Pompeu Fabra, al campus de la Ciutadella. Els mateixos organitzadors de l’acte reconeixen que no tenen molt clar com sortirà tot plegat i asseguren que es tracta d’un “procés polític que no prejutja el seu final”, és a dir, que no estarà dirigit per l’aparell del partit.

El primer secretari de la federació de Barcelona del PSC, Carles Martí, va explicar que l’objectiu és “tornar a començar” i recuperar la confiança i la força de mobilització que els socialistes havien tingut a la capital catalana fins la dècada passada, quan van anar començar un declivi que encara no ha parat. Martí serà l’encarregat d’obrir la convenció on, durant tot el dia, hi haurà diferents tallers per parlar dels barris, de l’exclusió, de la democràcia oberta, d’urbanisme, etc. Els ciutadans que hi vulguin participar ho poden fer via Internet o anant fins al campus de la Ciutadella i formant part dels tallers. Segons fonts del partit, es discutiran tots els correus rebuts i tothom qui ho vulgui tindrà el seu torn de paraula per proposar el que consideri. L’acte acabarà al vespre amb la intervenció del primer secretari del partit, Pere Navarro i de l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. El partit ha fet la convocatòria, via correu electrònic i fent diferents actes, i fins ara hi ha confirmada l’assistència d’un miler de barcelonins.

Un euro i un compromís per poder votar

Durant el primer semestre de l’any vinent, se celebrarà la següent convenció, que serà de discussió i el segon semestre servirà per tancar el programa electoral. Sempre amb aquesta fórmula de convencions obertes als ciutadans. Finalment, durant el primer semestre del 2014, el partit organitzarà les primeres eleccions primàries obertes de tot l’Estat. Encara no està tancat el reglament, però la idea del partit és fer pagar un euro als ciutadans que vulguin escollir el candidat i fer-los firmar un document de compromís amb els valors progressistes. Des del PSC – Barcelona confien que aquest sistema, que permet que siguin els barcelonins enlloc de l’aparell del partit qui esculli el candidat, s’acabi imitant en altres municipis. Fins ara, les úniques eleccions primàries que ha celebrat el PSC Barcelona van ser l’any 2011 i el guanyador va ser Jordi Hereu que era, clarament, el candidat de la federació de Barcelona. La derrotada va ser la diputada Montserrat Tura, que tenia més suports dins l’aparell del partit que no pas dins de la federació de Barcelona. En aquella ocasió només van poder votar els militants i els simpatitzants.

Encara queda molt camí per recórrer, però ja se sap que el president del Grup Municipal, Jordi Martí, serà un dels candidats a les eleccions primàries. Martí, que no s’ha de confondre amb Jordi Martí, primer secretari de la federació, ha impulsat el Moviment Barcelona per començar a fer bullir l’olla i anar recollint suports. És el candidat més ben situat perquè actualment és el cap de l’oposició i aquesta figura li permet molta més visibilitat. És possible que també es presenti Albert Solé, diputat al Congrés i fins i tot es podria presentar, ara sí, Carles Martí. Evidentment, no es descarta que hi hagi alguna sorpresa i es presenti també alguna persona completament aliena a l’aparell del PSC.

Etiquetas
stats