Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fernández Díaz va proposar utilitzar la Fiscalia per accelerar la publicació d'un cas contra CDC

Fernández Díaz en una imatge d'arxiu

elDiario.es Catalunya

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va proposar utilitzar la Fiscalia per accelerar la publicació d'un suposat cas de prevaricació en el qual estarien involucrats dos consellers de CiU dels governs d'Artur Mas, Felip Puig i Francesc Homs, que en aquell moment estaven investigats per l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). El director de l'Oficina, Daniel De Alfonso, considerava que primer havia de tancar els expedients perquè no poguessin relacionar-los amb ell, per la qual cosa Fernández Díaz li proposa utilitzar la Fiscalia.

“A mi em mata, perquè això es pot publicar si vols, ministre ... si vols que es publiqui, jo em comprometo a que es publiqui, però m'ho dius a mi que abans tanqui l'expedient”, li reclama Daniel de Alfonso al ministre, segons els enregistraments que ha revelat el diari Público aquest dimecres. “Això la Fiscalia t'ho afina, fem una gestió”, li respon el ministre.

Més endavant, en la conversa entre els dos homes sobre la fabricació de casos de corrupció contra polítics independentistes, el ministre torna a donar mostres de la seva particular visió de la separació de poders. En un moment del diàleg, De Alfonso es mostra preocupat perquè els casos que el ministre vol filtrar acabin explotant-li a ell. “Jo sóc espanyol per sobre de tot, ministre, però [si això surt] a mi em s'enfonsa, tinc família”, li suplica. Fernández Díaz el tranquil·litza suggerint la seva capacitat de pressionar el poder judicial: “És que el tema aquí és per parlar amb el fiscal general i dir-li: 'Escolta, mira, hi ha això, no?'. ¿M'explico?”.

En un moment de la conversa, Daniel de Alfonso mostra la seva total fidelitat al ministre, malgrat ostentar el càrrec de director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, pertanyent a la Generalitat -encara que independent del Govern- és nomenat pel Parlament. “Considera'm un caporal del teu cos nacional”, li diu De Alfonso al ministre.

“Els hem destrossat el sistema sanitari”

En la conversa, De Alfonso també es refereix a les investigacions d'Antifrau sobre irregularitats en el sistema sanitari català perquè el ministre conegui la situació de l'Oficina Antifrau a Catalunya. “Els hem donat en tots els morros amb Ramon Bagó [exalcalde de Calella per CiU i president i principal accionista del grup Serhs, que va obtenir contractes milionaris amb hospitals catalans]. Els hem destrossat el sistema sanitari”, diu De Alfonso. “Jo sóc espanyol, ho tinc clar, però estic en una situació que he de ballar allà”, afegeix el director d'Antifrau.

“Jo només et demano, ministre, que comprenguis la meva situació a Catalunya. No sóc de la Generalitat, l'oficina no pertany a la Generalitat, som independents”, afirma De Alfonso.

Abans d'aquest al·legat de De Alfonso, el ministre de l'Interior mostra pistes sobre com encobrir l'origen de la investigació sobre Homs i Puig. També parlen sobre quin tipus de documents poden ser filtrats a la premsa. Fernández Díaz es mostra curós amb que ningú pugui relacionar els informes amb investigacions policials, sinó judicials. “L'ideal és: si això està al jutjat i surt, ningú sospitarà que surt de la Policia ni d'investigacions policials; ningú sospitarà”, diu el ministre.

“Això sí –matisa Fernández Díaz–, els funcionaris de torn, el periodista gacetillero que està sempre per aquí, l'amic del fiscal ... Moltes vegades, quan ho publiques, generes una pressió mediàtica que al final fas que coses que interessen, el tinguin ”, resol el ministre.

Donar “un cop de cap” a Francesc Homs

En les converses revelades aquest dimecres, que continuen de les publicades el dimarts, el ministre i el cap d'Antifrau es porten entre mans la publicació d'un suposat cas de prevaricació per mitjà del qual dues cunyades de Felip Puig haurien ascendit de categoria professional mitjançant un decret signat pel llavors conseller de presidència, Francesc Homs. Segons explica De Alfonso, la investigació que estan fent des Antifrau pot servir per donar-li “un cop de cap [coscorrón, en l'original en castellà]”, però no pot filtrar-ho fins que el cas no sigui judicialitzat, i això s'ha de fer a través de la Fiscalia.

“Jo puc fer la gestió amb el fiscal general. Però, és clar, em demanarà documents”, al·lega Fernández Díaz, que li demana dur l'esborrany de l'informe que De Alfonso li ha portat redactat. “Podem fer una cosa”, li respon el cap d'Antifrau, “jo tinc la setmana que ve una reunió amb Pedro ... amb Fernando Bermejo, fiscal Anticorrupció. Reunió-dinar amb ell. Li ensenyo, que s'ho llegeixi davant meu, que se l'aprengui i que ell truqui a Fiscalia o el que sigui”.

La fórmula satisfà Fernández Díaz que, però, aposta per apretar encara més per accelerar les coses: “I, si voleu, nosaltres li diem... Jo li puc explicar a Eduardo [Torres Dulce, el fiscal general de l'Estat] que ens hem vist, que he parlat amb tu, que tinc coneixement d'això? ”. “Sí, sí”, li respon concís De Alfonso.

En l'època en què es van produir els fets, el fiscal general de l'Estat era Eduardo Torres-Dulce, qui va acabar dimitint després de desobeir les ordres de l'Executiu quan aquest li va reclamar presentar una querella contra Artur Mas i membres del seu Govern per seguir endavant amb la consulta independentista del 9-N.

Transcripción completa de la conversación entre Fernández Díaz y De Alfonso publicada por Publico.es

Etiquetas
stats