Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís-Podem supera el PSOE a València, segons el CIS

Àngela Ballester, Joan Baldoví i Enric Bataller números 2, 1 i 3 de la candidatura de Compromís-Podemos per València.

Voro Maroto

L’enquesta electoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) apunta que Compromís-Podemos superaria el PSPV-PSOE en la circumscripció de València en les eleccions generals del 20 de desembre. En aquesta província, l’aliança entre la coalició valencianista i el partit de Pablo Iglesias obtindria 4 diputats per 3 dels socialistes i 5 o 4 del PP.

En tota la Comunitat Valenciana, el PP seria el partit més votat a pesar del seu afonament respecte dels últims comicis estatals. Ara obtindria entre 10 a 12 diputats (4-5 per Alacant, 2 per Castelló i 5-4 per València). Fa quatre anys en tenia 20. La resta dels partits estan en un mocador.

Sempre segons el CIS, l’enquesta del qual és la que més electors entrevista, Ciutadans obtindria 7 diputats (3 per Alacant, 1 per Castelló i 3 per València); els mateixos que Podem (2, 1 i 4). El PSOE estaria lleugerament per davall. Aconseguiria entre 6 i 7 diputats: 3-2, 1 i 3. A escala estatal, els números tampoc són bons per als socialistes.

Esquerra Unida, que concorre a les eleccions com a Unitat Popular, podria perdre l’únic escó que té a la Comunitat Valenciana. El CIS prediu entre 0 i 1 escó per València i no li dóna cap possibilitat a Alacant i Castelló. UPyD tampoc revalidarà l’escó que va aconseguir Toni Cantó, ara número 2 de Ciutadans per València.

El 2011, el PP va aconseguir 20 escons a la Comunitat Valenciana. El PSOE, la meitat, 10. Compromís (Joan Baldoví, que seguirà en el Congrés), EU i UPyD, un cada un. Quatre anys després el panorama polític valencià ha canviat radicalment.

stats