Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Veus de l'esquerra per la República Catalana

Debat al Museu d'Arqueologia de Catalunya / @fun_alternativa

Siscu Baiges

La República catalana ha sigut defensada, avui, pels diferents oradors que han participat en l’acte organitzat per la Fundació L’Alternativa, vinculada a Esquerra Unida i Alternativa, al museu d’Arqueologia de Barcelona. Ponents que s’identifiquen amb posicions polítiques d’esquerres, entre els quals es trobaven representants de la pròpia EUiA, ERC, les CUP i Procés Constituent, a més de la fins fa poc presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell.

L’historiador Josep Fontana ha obert l’acte repassant el contenciós Catalunya-Espanya al llarg del temps i els entrebancs que s’han posat des de l’administració central a les aspiracions catalanes a la diferenciació, citant des de frases de polítics centralistes rescatades del pou de la història –“Quan hi haurà pena de mort pels regionalistes?”- fins les sentències recents del Tribunal Constitucional. “Tenim una llarga tradició històrica de vocació republicana de Govern, permanentment retallada però a la qual no hem de renunciar mai”, ha acabat dient l’historiador.

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha afirmat que el debat sobre la possibilitat de construir una República catalana és avui més necessari que mai, afavorit pel que ha interpretat com a resultats engrescadors de les eleccions municipals del 24 de maig. Per Nuet, el més important, ara, és saber què es farà el 28 de setembre tant pel que fa al rescat social de la societat com per l’inici constituent. Aquesta fase, segons el dirigent d’EUiA, ha de dur a la República catalana, després que els models de la Constitució i l’Estatut vigents hagin quedat superats. “Avui, el debat no és només el dret a decidir sinó que cal entrar en l’etapa de l’inici constituent, basat en un projecte indestriable social i nacional”, ha afirmat.

“Proclamar la República com més aviat, millor”

El diputat d’ERC Joan Tardà ha començant dient que “cal proclamar la República com més aviat, millor” perquè el desballestament de l’Estat social s’està accelerant. Tardà creu que la República servirà “per parar el cop al capital” i “socialitzar la riquesa”. Ha lamentat que alguns nacionalistes encara tenen Francesc Cambó ‘en algun plec del seu cervell’ i que sectors de l’esquerra siguin acrítics amb la Constitució vigent. Pel dirigent republicà, contra la República catalana hi ha “PP, PSOE, l’oligarquia financera, inclosa La Caixa i el Banc de Sabadell, Foment del Treball i grups mediàtics, com Godó o Planeta”. I s’ha felicitat d’haver arrossegat cap al procés independentista CiU, que ha estat sempre “poruga” en aquest àmbit. Ha advocat per l’aprovació d’una Constitució republicana en uns pocs mesos i la posterior proclamació de la República, si els catalans li donen suport en referèndum. I ha advertit “que no ens escriguin la Constitució republicana amb tinta blava”, en al·lusió a una possible majoria conservadora  “a la Catalunya que surti de les eleccions del 27 de setembre. ”Hem de parir la criatura i que l’hegemonia sigui de l’esquerra“, ha acabat.

Quim Arrufat, diputat de les CUP al Parlament de Catalunya, ha alertat del perill que les eleccions del 27S representin una de les últimes ocasions per avançar fermament cap a la República catalana, tenint en compte que posteriorment es celebraran unes eleccions espanyoles que poden obrir camí a un procés constituent contrari als interessos independentistes. “L’espai nacionalista conservador surfeja en aquest procés amb la voluntat de defensar els seus propis interessos i hi ha el risc que acabi pactant amb el govern espanyol”, ha avisat. I també ha afirmat que és possible que ‘l’esquerra sistèmica’ recuperi el poder a Espanya i desactivi la il·lusió dels partidaris de trencar amb ella. “Hem de cremar totes les nostres naus per fer possible un canvi polític en clau de sobirania”, ha afirmat.

Per Carme Forcadell, la construcció de la República catalana és l’únic “projecte trencador i revolucionari” i que té en contra els poders econòmics. I ha apostat perquè l’esquerra lideri el procés després de les eleccions del 27S, tot i que l’ANC que va presidir i a la qual pertany no té adscripció ideològica. “Me n’alegraré moltíssim que a les eleccions generals hi hagi un canvi però no me’n fio perquè l’únic partit que ens ha fet costat a Espanya és Izquierda Unida i no obtindrà dos terços del Congrés dels Diputats”, ha dit i ha demanat els que es refien d’un canvi a Espanya per avançar a Catalunya que no es deixin enganyar per una opció en la qual ella no creu.

Finalment, ha pres la paraula Sandra Ezquerra, de Procés Constituent, que ha recordat que, precisament aquesta organització, determinarà, el cap de setmana, el seu propi full de ruta. Ezquerra ha reivindicat, contràriament a Forcadell, que es tingui en compte els canvis que es puguin produir a Espanya i que vagin en la direcció de la ruptura del sistema actual. Filla d’aragonesos, ha afirmat que mai no s’ha considerat independentista, però ha demanat que els dirigents sobiranistes siguin capaços de seguir el model de revolta que representa Syriza en la defensa de la sobirania grega.

“No hem de fer cas a La Sexta”

Joan Josep Nuet ha destacat, ja en el torn de preguntes del públic, que Grècia ha començat a defensar la seva sobirania quan l’ha governat l’esquerra i ha reclamat que el procés català sigui liderat per les classes populars. “Hem de convèncer la gent que no va votar el 9N perquè es pensava que votaria Artur Mas”, ha reclamat. Quim Arrufat ha criticat Iniciativa per Catalunya-Verds per intentar progressos socials sense trencar el marc constitucional vigent. “Sense ruptura democràtica no hi ha solució per les nostres aspiracions”, ha conclòs el diputat de les CUP.

El diputat d’ERC Joan Tardà ha acceptat que potser l’esquerra no serà majoritària en la futura República catalana però que, en aquest cas, sempre serà millor que “l’Espanya de Rajoy, Rouco Varela, Felipe González i Pedro Sanchez”. Forcadell ha dit que abans és demòcrata que independentista i que si el 27S guanya Convergència “ho haurem d’acceptar i serà perquè una part important de Catalunya l’haurà votat”.

A la pregunta d’un assistent sobre com veuen els ponents la creació d’una candidatura de l’estil ‘Barcelona en comú’, Sandra Ezquerra s’ha mostrat partidària d’un front d’esquerres. Joan Tardà ha dit que les eleccions del 27S li han d’anar bé a CiU, ERC, les CUP i EUiA, perquè “estem a la fase d’acumular forces”. “Hem de posar a la cleda PP i Ciudadanos i convèncer els altres els primers cinc anys de la República catalana”, ha afegit.  Joan Josep Nuet ha manifestat la seva convicció que “el poble posarà cadascú al seu lloc” i que està convençut que imperaran “els interessos dels sindicats per davant dels del Club de Polo”. Per Quim Arrufat, “ens hem de comprometre més enllà del que ens diguin des de La Sexta, quan se’ns acusi de coincidir amb Artur Mas. Cal una part de la petita i mitjana burgesia que avali aquest procés”. Carme Forcadell ha coincidit amb Arrufat: “Necessitem tots els vots”.

Recupera el debat en vídeo:

stats