Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Ministeri va autoritzar un polèmic transvasament de només 7,5 hm3 del Tajo-Segura malgrat informes tècnics favorables a 20

Transvasament Tajo-Segura

Emilio J. Salazar

Alacant —

0

El Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) va fer cas omís al novembre de 2018 a l'informe tècnic del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (Cedex) que va concloure que sí que era possible el transvasament de 20 hectòmetres cúbics (hm) del Tajo al Segura per a atendre també les necessitats dels cultius.

La decisió final del departament que dirigeix Teresa Ribera d'autoritzar únicament 7,5 hm per als proveïments urbans va desencadenar l'enuig dels agricultors d'Alacant i Múrcia que es va traduir en la interposició de recursos contenciosos administratius contra la resolució del Miteco per part del govern valencià (PSPV i Compromís), del murcià i de la Diputació d'Alacant, aquests últims en mans del PP, el veredicte del qual segueix en l'aire.

En concret, l'informe d'aquest organisme públic adscrit al Ministeri de Foment, al qual ha pogut accedir aquest mitjà, concloïa que “es podrà mantindre el volum mensual màxim de transvasament de 20 hm durant els tres mesos” -pel que es podrien transferir 60 hm en el trimestre- en dictaminar que “l'aplicació trimestral de la regla d'explotació permet deduir que el sistema es trobaria en situació hidrològica excepcional durant tot el trimestre”.

No obstant això, el Miteco va esgrimir a la fi del mes de novembre que l'autorització del transvasament de 7,5 hm havia estat motivada, “com a marca la normativa vigent, per criteris científics i tècnics sobre la base del dictamen de la comissió tècnica de l'Aqüeducte Tajo-Segura”. Una normativa que estableix que en cas que els embassaments de les capçaleres d'Entrepeñas i Buendía es troben en un nivell 3 d'aigua, és a dir, en una situació hidrològica excepcional, la quantitat d'aigua que pot transvasar-se no es determina automàticament sinó que depén del Ministeri.

Aqueix escenari és en el qual es trobaven les existències de les capçaleres, va afirmar el Ministeri al·ludint a l'informe del Cedex, en ascendir els embassaments a un capacitat de 566,8 hm. El que no va explicar el ministeri per a la Transició Ecològica és que Cedex, com la Confederació Hidrogràfica del Segura i la Conca Mediterrània Andalusa, s'havien posicionat en contra d'elevar la proposta de transvasament de 7,5 hm com finalment va resoldre la comissió tècnica de l'Aqüeducte Tajo-Segura, a la qual pertanyen.

La sequera que pateix l'est de la península ha portat als regants a haver de planificar amb tres mesos d'antelació els seus cultius tenint en compte els recursos hídrics disponibles, per la qual cosa la decisió del Miteco de no transferir aigua per a l'agricultura va fer malbé els seus plans. Precisament els informes del Cedex dels mesos anteriors contenien les previsions per als mesos següents, trencades el mes de novembre.

El ministeri va explicar en una nota de premsa que la seua decisió estava basada en que les pluges produïdes durant aqueix mes “han tingut un efecte favorable en els indicadors de sequera de la conca del Segura”. Així mateix, també van assenyalar que “la circumstància que en les últimes setmanes, les pluges –que han caigut a vegades de forma torrencial en zones com el camp de Cartagena-, han afectat de manera significativa a les infraestructures del post-transvasament, que són les que permeten la regulació, transport i distribució final de l'aigua a les diferents àrees regables receptores”.

Etiquetas
stats