Bus jove, acompanyament policial per a dones, decàleg responsable: els municipis busquen unes festes segures
Crear itineraris segurs per a tornar a casa després de les revetles i reduir el risc de patir agressions. Explicar a la gent normes bàsiques de comportament i evitar el consum d'alcohol. Són alguns objectius de diversos consistoris valencians durant la celebració de les seues festes patronals, uns esdeveniments que solen arribar amb l'estiu i aglomeren milers de persones durant els anomenats dies grans.
És l'objectiu de l'ajuntament de Riba-roja del Túria, que celebra fins al 24 d'agost les seues festes patronals, reforçar els protocols contra les agressions sexuals i augmentar la presència policial com a mesura dissuasiva per als agressors. Segons explica el consistori, s'ha posat en marxa un servei d'acompanyament policial, un sistema mitjançant el qual un grup d'agents de la Policia Local estarà disponible per a acompanyar a casa les dones que se senten insegures durant el trajecte nocturn. Des del consistori matisen que si hi ha indici de delicte els agents actuaran immediatament amb l'aplicació del protocol establit.
Les festes dels Fradrins duren prop de dos setmanes i congreguen a centenars de joves en les diferents activitats. L'alcalde, el socialista Robert Raga, explicava en un comunicat que el seu equip busca unes festes “que es desenvolupen amb absoluta normalitat per part de tots”, per la qual cosa valora l'augment d'efectius.
Els espais informatius també incrementaran la seua presència. La regidoria de la dona amplia de tres a sis nits l'activitat dels punts violeta, formades per personal tècnic, per a intensificar les campanyes d'informació i suport a les dones que participen en les festes.
El consistori ha posat en marxa un servei d'autobusos per a evitar els desplaçaments nocturns dels joves i rebaixar el risc d'accidents. L'“autobús jove segur” efectuarà dos viatges diàriament, el primer a les 21 hores i el segon sobre les 5 de la matinada, amb parades a diferents punts del municipi i urbanitzacions, per a dissuadir als joves de l'ús del cotxe o un altre vehicle privat amb la més que probable ingesta d'alcohol.
El decàleg de Paterna
En el també municipi valencià de Paterna, l'Ajuntament ha difós a través de les seues xarxes socials i el seu WhatsApp municipal un decàleg de recomanacions per a unes festes amb “respecte”. Entre les recomanacions, apunta a tindre vigilada la cartera, no consumir drogues i acudir als punts violeta en cas de patir una agressió.
Rocafort elimina els punts violeta
Cas contrari s'ha donat en un municipi situat a pocs quilòmetres de l'anterior. A Rocafort, una de les localitats amb major renda per càpita de la Comunitat Valenciana, el consistori governat per Ciutadans, amb el suport de PP i Vox, ha decidit que durant les seues festes patronals no hi haurà punts violeta.
La supressió va provocar la indignació d'un col·lectiu veïnal i del grup municipal d'Unides Podem, el qual va presentar la moció per a la instal·lació dels punts. Des de Ciutadans expliquen que quan es va plantejar la proposta no donava temps a contractar personal qualificat i recorden que encara no han pogut contractar a un tècnic d'Igualtat per al municipi. “Estem a favor dels punts violeta però han de ser eficaços i sobretot ser un punt de referència professional i on es done informació amb rigor i de manera seriosa”, expliquen des del partit.