Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Familiars de presos denuncien “tortures” a quatre reclusos en la presó d'Albocàsser a Castelló

El centre penitenciari d'Albocàsser, a Castelló.

Lucas Marco

Valencia —

0

Quatre presos de la presó d'Albocàsser (Castelló) van rebre “vertaderes pallisses per part de funcionaris de presons, a base de bastonades, punyades i puntades, fins i tot al cap”, segons l'Associació Famílies Enfront de la Crueltat Carcerària, que ha denunciat els fets en un diversos jutjats de la capital de la Plana. L'associació denuncia “tractes cruels, inhumans i degradants que en gran part es poden qualificar amb tota propietat com a tortures”.

Els fets denunciats s'haurien produït el passat 31 d'agost després de l'agressió d'un pres del mòdul 3 a un funcionari al qual, segons l'Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries (Acaip), va colpejar amb una granera i va intentar apunyalar. El mòdul 3, segons Acaip, albergava en aquell moment 56 interns i és un dels més conflictius de la saturada presó d'Albocàsser.

L'agressor es va atrinxerar al pati del mòdul i va intentar, al costat d'un altre pres, atacar els funcionaris mobilitzats amb el llançament de diversos objectes, segons el relat del sindicat de funcionaris de presons. Va ser una situació “de màxima gravetat”, sosté Acaip, “atés que podria derivar-se en un motí”. Una quinzena de funcionaris del centre penitenciari van controlar la situació, van aïllar als dos presos i van evacuar a l'hospital l'agredit que presentava lesions de diversa consideració.

La mare d'un dels presos va alertar de la situació a l'Associació Famílies Enfront de la Crueltat Carcerària que va enviar l'advocat Lisandro Giordani a visitar quatre reclusos que havien sigut posats en situació d'aïllament arran dels fets del 31 d'agost. Els quatre presos, reclosos en cel·les d'aïllament durant quinze dies i incomunicats entre ells, van manifestar al lletrat haver rebut “vertaderes pallisses per part de funcionaris de presons, a base de bastonades, punyades i puntades, fins i tot al cap”, segons l'associació.

El 31 d'agost, després de l'agressió al funcionari, dos d'aquests presos van ser “terriblement apallissats”, fins al punt de perdre un d'ells el coneixement, en presència de la resta d'interns del mòdul, assenyala l'associació en un comunicat. Els altres dos reclusos van ser conduïts a una cel·la d'aïllament l'endemà on “van ser colpejats en diverses ocasions amb bastonades, puntades i punyades, insultats, amenaçats i vexats”. L'associació de familiars denuncia que alguns van ser traslladats a altres centres penitenciaris i que a un d'ells “se li va privar bruscament del tractaments psiquiàtric que estava rebent”.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Castelló, en el qual van recaure dos de les denúncies, ha demanat que s'unifiquen les quatre. De moment, segons assenyala una portaveu de Famílies Enfront de la Crueltat Carcerària, la jutgessa ha requerit el Centre Penitenciari Castelló II els enregistraments de les càmeres de seguretat que van registrar els fets d'aquells dies. L'associació destaca que la denúncia es basa en els testimonis concordants dels quatre presos “incomunicats entre si” recollits per l'advocat.

Etiquetas
stats