El jutjat obri diligències sobre el president de la Diputació d'Alacant per coaccions i malversació
La denúncia contra l'alcalde de Calp i president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez (PP), per presumptes coaccions i malversació de fons, tindrà recorregut judicial. Tal com sol·licitava la Fiscalia després de tenir coneixement dels fets que li va traslladar un treballador del consistori calpí, el Jutjat d'Instrucció número 2 de Dénia ha obert diligències d'investigació, segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana.
De moment, el jutjat ha traslladat un ofici a l'Ajuntament de Calp en demanda d'informació per a poder investigar els fets denunciats pel fiscal. En el seu escrit en el qual demanava al jutjat l'obertura de la investigació, aquest considerava que Sánchez podria haver comès dos presumptes delictes de coaccions i de malversació de fons públics després d'haver examinat la denúncia presentada per un treballador de l'ajuntament, la identitat del qual es troba ara mateix sota l'empara de la Llei de Protecció al Denunciant aprovada pel Consell al desembre per a casos de corrupció.
Fonts del TSJ han aclarit que l'obertura de diligències no implica que de moment César Sánchez tinga la condició d'imputat o investigat. La denúncia de la Fiscalia implica “necessàriament” l'obertura de diligències. En aquest cas, demanava a més que se citara com imputat a Sánchez i com a testimoni a la persona que va posar els fets en coneixement del fiscal. No obstant això, “el jutge encara no ha pres aqueixa decisió”. De moment, el que ha fet el jutjat és remetre un ofici a l'Ajuntament de Calp sol·licitant informació sobre les funcions del treballador denunciant i sobre el funcionament del gabinet de premsa municipal en la campanya electoral del 2015. Sobre la base de la informació que es reba és quan el jutge haurà de decidir sobre la possible imputació de Sánchez.
“Pensar en el seu fill”
Els fets es remunten a la campanya de les eleccions municipals de maig del 2015 a les quals Sánchez, que en aquell moment ja era alcalde, va tornar a concórrer liderant la llista del PP a Calp. Segons el contingut de la denúncia, el primer edil es va posar en contacte amb el treballador amb la intenció que col·laborara amb la seua cap de campanya, Paula Meseguer, indicant-li que “havia de pensar en el seu fill”. És a dir, que Sánchez, segons la denúncia, hauria utilitzat un funcionari interí el sou del qual és públic en profit de la seua candidatura i en detriment de les de la resta de grups polítics que es presentaven a aquells comicis.
El treballador relatava que a partir d'aquell moment es reunia amb Meseguer en el mateix Ajuntament de Calp per a preparar els discursos del candidat, redactar el programa de la llista o “realitzar boicot mediàtic a altres partits”. La denúncia aporta proves documentals i correus electrònics que demostrarien aquestes afirmacions, així com testimonis de les mateixes.
El denunciant agregava que “l'alcalde va disposar il·lícitament de mitjans municipals atenent al seu càrrec com a alcalde, exercint un abús per a fer campanya electoral, traient profit personal d'una institució pública, amb abús d'un treballador municipal que no prestava els seus coneixements professionals de forma voluntària en cap cas i mitjançant pressions en el lloc de treball sota amenaça de perdre'l”. Meseguer, la cap de campanya en aquells comicis de fa dos anys, treballa en l'actualitat per a la Diputació, institució presidida per Sánchez.