Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“El Xúquer per un sequiol”: el principal riu valencià lluny del seu cabal ecològic malgrat les pluges torrencials

El riu Xúquer al seu pas per l'Assut d'Antella

Toni Cuquerella

“El Xúquer per un sequiol”, esta és l’alerta que ha fet el col·lectiu conservacionista Xúquer viu amb un vídeo del pas del riu més important del País Valencià a l’Assut d’Antella, a la Ribera Alta, un nivell ínfim malgrat les pluges torrencials dels últims mesos a les comarques valencianes que van arribar a fer que es desbordara al seu pas per Cullera. “A la fi ha resultat que enguany gràcies a que ha plogut més en la tardor, el riu ha anat mes buit que mai”, lamenten des de l’associació.

I és que Xúqer Viu està reivindicant durant les últimes setmanes que se solte més aigua des de l’embassament de Tous per mantindre el cabal ecològic del riu, perquè “mentre es retallen els cabals del riu, el volum embassat a Tous ha augmentat en aquest últim mes de 75 a 95 hm³”.

Expliquen així que el cabal ecològic que s’hauria de complir és de 1,9 m³/segon, però que este volum sols es compleix a l’eixida de l’embassament de Tous, i que de seguida perd cabal incomplint-se el nivell mínim en uns 50 km de recorregut fins que arriba a Albalat, però arribant fins i tot a punts crítics com en Alberic que es queda a 0,5 m³.

Davant esta situació Xúquer viu reclama que per poder mantindre el cabal ecològic a tot el riu s’hauria de duplicar l’aportació des de Tous, i que s’arribara a soltar entre 3 i 4 m³ que entenen que sí que es pot degut a l’increment en quasi un terç que ha tingut l’embassament. A més recorden que segons l’informe de l’any 2017 durant 7 mesos es va incomplir el cabal ecològic al mesurador d’Antella, fent perillar la vida del riu en gran part del seu recorregut.

Des de Xúquer viu reclamen que “estem esperant la contestació de la Confederació així com les dades i documents que hem sol·licitat, especialment de l’aforament d’Antella, punt clau per a controlar els cabals de tot el curs baix del Xúquer”.

Etiquetas
stats