Interior no soluciona la “discriminació per gènere” de la policia en pràctiques que va perdre la cobertura sanitària quan es va quedar embarassada: recorre a la via contenciosa
El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha assegurat que el Ministeri de l’Interior serà “sensible” amb el cas de l’agent de policia en pràctiques que va perdre la prestació per maternitat, l’assistència mèdica de la mútua i l’ajuda de desocupació quan es va quedar embarassada. “És cert que això caldrà corregir-ho i buscar alguna fórmula, però també és cert que les regles del joc en aquest moment són aquestes”, ha dit Fulgencio després de la publicació en eldiario.es del cas denunciat pel Sindicat Unificat de Policia (SUP).
El desenllaç de l’assumpte no sembla que haja de seguir aquesta via. La Direcció General de la Policia ha desestimat el recurs de reposició de l’agent contra la decisió d’ajornar el mòdul de pràctiques que cursava després de 38 dies de baixa i que, a la pràctica, va suposar un “desavantatge ben palés” respecte dels companys de promoció. Després d’aquesta resolució, l’agent ha recorregut a la via contenciosa administrativa.
A diferència dels homes en pràctiques, que reben un permís de paternitat de sis setmanes quan són pares i després es reincorporen al mòdul de formació, a les agents embarassades “se’ls denega el permís de maternitat”, denuncia el SUP. L’agent, mare soltera, es va quedar sense assistència mèdica de la mútua ni ajuda a la desocupació i va haver de recórrer a l’ajuda dels pares.
És un cas singular i complex, han reconegut fonts jurídiques i del Ministeri de l’Interior consultades per aquest diari. El delegat del Govern sosté que “no és fàcil conjugar jurídicament” una possible solució, encara que ha assegurat que és “un tema que s’ha d’estudiar”.
En el recurs de reposició desestimat l’agent denunciava que als policies homes, “pel mateix fet causant (naixement de fill) se’ls concedeix el permís de paternitat i se’ls permet compatibilitzar una situació d’incapacitat temporal que arriba fins als 146 dies sense que això implique l’ajornament de les pràctiques”. Per contra, a aquesta policia en pràctiques “se li deneguen els permisos per part i gestació, i també la possibilitat de mantindre’s en la situació d’incapacitat temporal fins al límit de 146 dies”.
La resolució del director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, desestima el recurs de reposició de l’agent i considera que la dona “no pot voler ara que siguen modificades les normes del procés de selecció”. L’alt càrrec socialista recorda en l’escrit, a què ha tingut accés aquest diari, que els drets a l’assistència mèdica o a la desocupació que va perdre la dona en quedar-se embarassada “no es perfeccionen fins al moment del nomenament com a funcionari de carrera de la Policia Nacional, situació en què no es troba perquè no ha acabat el període de pràctiques, no ha procedit a jurar el càrrec i ni ha pres possessió del lloc de treball”. El SUP, sindicat que ha assessorat la dona, considera que es tracta d’“un cas greu de discriminació per raó de gènere en el si de la Policia”.
0