Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat modificarà la llei de l'horta per a recuperar sòl cultivable en un màxim de vuit anys

Una imatge de l'horta de València / Per l'Horta

Laura Martínez

València —

0

El Consell vol que els ajuntaments participen del pla de recuperació de l'Horta i proposa una modificació de la llei aprovada l'any passat. Mitjançant la conselleria d'Obres Públiques i Vertebració del Territori s'ha obert el període d'exposició pública per a modificar l'article que determina la declaració dels enclavaments.

La intenció del departament que dirigeix Arcadi España és incloure la modificació en la llei d'acompanyament als pressupostos, que sol aprovar-se a final d'any juntament amb els comptes per al pròxim exercici, i amb això accelerar els plans de recuperació dels cultius.

La llei de l'horta defineix els enclavaments com a “superfícies de terrenys degradats sobre les quals hi ha edificacions en situació de ruïna o en mal estat de conservació o són sòls segellats sense edificacions o escassa presència d'aquestes, tots ells sense valor patrimonial significatiu i sobre els quals caldria fer actuacions de regeneració de l'horta per a destinar-los a explotació agrària efectiva”.

Segons el pla d'acció territorial, que desenvolupa la primera norma, aquesta figura proposa revitalitzar dos terços del sòl a canvi d'edificar -rehabilitar els edificis en mal estat, en aquest cas- el terç restant. Així, els propietaris tenen l'obligació de destinar dues parts a cultius i una tercera per a ús residencial o compatible amb la restauració, allotjament hoteler, gastronomia, oci i mobilitat sostenible, com marca la normativa. El pla determina 54 enclavaments en l'horta de València, amb una superfície aproximada de 500 hectàrees, encara que obri als ajuntaments la possibilitat d'incloure uns nous, sempre que s'acredite la degradació del terreny.

La proposta de modificació fixa un límit de cinc anys des de l'aprovació del pla perquè els ajuntaments insten a la declaració d'aquests espais. L'objectiu és agilitar la recuperació dels terrenys d'horta i les edificacions degradades, segons expliquen des del departament d'Arcadi España. Així, es promou que els ajuntaments impulsen aquesta figura de recuperació del territori en un termini de cinc anys i se'ls donen altres tres per a la seua execució, per a, en huit anys, sumar terreny recuperat.

Etiquetas
stats