Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Radiografia dels grans concerts de la Generalitat Valenciana en dependència: rendibles i en mans de grups estrangers i constructores

Residència de Savia-Gerocentos.

Sergi Pitarch

València —

0

L’any 2018 va ser bo, però el 2019 serà encara millor. Els grans concertadors de les places d’accessibilitat per a dependents de la Generalitat Valenciana es freguen les mans davant l’exercici que acaba i tornarà a ser redó. Així ho reconeix l’empresa que més places té, Savia-Gerocentros, que en el seu informe de gestió de l’exercici 2018 vincula l’“increment d’ocupació” al seu augment de rendibilitat anual després d’uns quants exercicis de pèrdues, sobretot a principis de la dècada.

En l’actualitat, la Generalitat té concertades 8.236 places de les quals més de 5.000 corresponen al model d’accessibilitat que va impulsar l’exconseller Rafael Blasco el 2001 i que va popularitzar Juan Cotino posteriorment en continuar premiant l’empresa que va impulsar la seua família amb el constructor imputat en Brugal i condemnat en Gürtel, Enrique Ortiz, Savia-Gerocentros. Quatre empreses controlen més del 70% d’aquestes 5.000 places i els seus propietaris són des de constructores a grups estrangers especialistes en el sector.

Savia-Gerocentros ja no està en mans de la família Cotino, que en va eixir quan va vendre la seua part, però Grupo Cívica d’Enrique Ortiz i Grupo Corporativo Fuertes continuen tenint el 90% de la propietat. El 2018, van guanyar 5,6 milions amb una facturació de 46. El 65% dels seus ingressos provenen del concert d’accessibilitat de la Conselleria d’Igualtat, que li atorga més de 1.600 places.

La segona en nombre de places de l’antic model Cotino és Sacova, que en disposa de poc més de 1.000. Sacova va ser impulsada per una UTE entre la constructora OHL i l’Asociación de Servicios Aser. El 2015 aquesta empresa va passar a les mans de Quavitae Servicios Asistenciales per 46,7 milions d’euros i el 2017 al grup francés Casa Vita SAS, el seu propietari en l’actualitat a través de la seua filial GeriaVi SAU. L’empresa va guanyar 3,3 milions després d’una facturació el 2017 de 29,7 milions.

La Saleta, tercer operador en volum de places d’accessibilitat amb 631, també és propietat d’un grup estranger. En aquest cas del belga Armorea, que el 2016 en va comprar el 85% a un fons estranger per 70 milions d’euros. Enguany, aquest grup belga va passar a estar controlat pel francés Colisée. L’empresa, que també té nombrosos concerts en altres autonomies, va facturar el 2018 un total de 57,3 milions i va obtindre uns beneficis de 3,6 milions d’euros.

La quarta en volum de places d’accessibilitat és la valenciana Solimar, propietat al 90% de la constructora de Tavernes de la Valldigna Esbaf. Té quasi 500 places concertades amb una facturació de 16 milions d’euros el 2018 i uns beneficis d’1,8 milions. El 67% dels ingressos d’aquesta societat correspon als pagaments de la Conselleria d’Igualtat que dirigeix Mónica Oltra per aquest concert.

Des de la Generalitat defensen que la perpetuació d’algunes d’aquestes empreses del model Blasco-Cotino, sobretot Savia-Gerocentros i La Saleta, es va motivar perquè “el Consell del PP va deixar lligades les contractacions de diversos centres de majors”. El TSJ el 2016 va anul·lar aquest model d’accessibilitat, una part del qual es va tornar a traure a concurs.

Amb el nou sistema, asseguren, s’intenta aprofitar els recursos municipals existents i obrir la porta a empreses sense ànim de lucre i entitats del tercer sector. “Tenim ocupades el 77% de les places municipals”, asseguren des d’Igualtat, que xifren les places de gestió local finançades per la Generalitat en 1.457. Públiques de gestió integral hi ha 2.277 places més i de gestió directa 1.531.

Etiquetas
stats