Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980?
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal

València estalviarà un milió d’euros a l’any per haver-se eliminar un cànon de depuració que va implantar el principal condemnat d’Emarsa

El exvicepresidente de la Diputació i exalcalde de Manises, Enrique Crespo (centre), durant el judici.

Carlos Navarro Castelló

0

La presidenta de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi), la regidora de València Elisa Valía, ha impulsat la modificació en la Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2021 que posa fi al cànon milionari anual que els 56 municipis de l’àrea de València que componen l’entitat pagaven des de l’any 2006 a Manises i Picassent per acollir les plantes potabilitzadores d’aigua.

En concret, a partir d’aquest exercici, Manises i Picassent deixaran de percebre 475.000 euros cadascuna, tal com està establit per llei. O, dit d’una altra manera, els municipis estalviaran en conjunt 950.000 euros, que és la suma total del que abonaven en funció de la seua població des que Enrique Crespo –actualment a la presó pel cas Emarsa– ho va impulsar per als dos consistoris quan era alcalde de Manises i president de l’Emshi al mateix temps.

El municipi que més diners es veia obligat a traure dels seus comptes és València, que fins ara entregava 478.000 euros a l’any. Altres casos sonors són Torrent (49.500 euros), Paterna (42.200 euros) o Mislata (26.300 euros). Encara que no n’hi ha cap que s’escapara del cànon: Alaquàs (18.000 euros), Burjassot (23.000 euros), Albal (10.000 euros), Catarroja (17.000 euros), en són alguns exemples.

“Acabem per fi amb un cobrament escandalós que va establir un polític corrupte, Enrique Crespo, que actualment compleix condemna en la presó, per beneficiar els comptes de Manises quan ell estava al capdavant d’aquest ajuntament i de l’Emshi alhora”, ha declarat Elisa Valía.

La regidora socialista celebra que “es pose punt final a una situació absolutament insolidària amb els municipis de l’ens metropolità” i ha recordat que “la tasca de qui deté la presidència és vetlar per l’interés general de l’entitat i no pel benefici propi, com va ocórrer amb Crespo, condemnat posteriorment per corrupció”.

La batalla pel cànon milionari es remunta a l’any 2006, quan Crespo el va impulsar amb el pretext de compensar Manises i Picassent per unes preteses externalitats negatives de les plantes potabilitzadores que, hui dia, no s’han pogut demostrar. De fet, l’Associació Espanyola de Proveïment d’Aigües i Sanejament (Aeas, pel nom en castellà) va assegurar en el seu moment sobre aquest tema per escrit que “no s’ha conegut cap cas en què estiga aplicant-se alguna mena de mecanisme compensatori per la ubicació de plantes o instal·lacions de tractament d’aigües potables en un municipi determinat”.

A més, un informe que va fer l’acadèmic Francesc Hernàndez, catedràtic d’economia aplicada i director del grup d’investigació d’Economia de l’Aigua de la Universitat de València, conclou que “no hi ha constatació que els processos de potabilització hagen provocat efectes o externalitats negatives sobre l’entorn social o ambiental que pogueren donar lloc a mecanismes d’internalització o compensació per possibles danys derivats de l’activitat”.

El pagament anual va funcionar fins al 2011, en què l’assemblea de l’ens metropolità, presidida llavors per Arturo Ros –company de Crespo en el Partit Popular– va instar a eliminar-lo, sota l’argument que s’havia instaurat per “un criteri d’oportunitat”. Els ajuntaments de Manises i Picassent van començar llavors una batalla legal per a recuperar el subsidi. Els tribunals van tombar el procediment pel qual es va suspendre l’abonament i l’Emshi va acatar la sentència, però ha continuat buscant el mecanisme per acabar amb la partida milionària.

“L’Emshi sempre complirà les sentències judicials i abonarà el pagament que establisquen els tribunals. Però és molt important recalcar que durant el llarg procés judicial no s’ha arribat al fons de l’assumpte. De fet, crida poderosament l’atenció que en una de les sentències del procés s’arriba a confondre literalment una depuradora amb una potabilitzadora. La primera pot ser que tinga externalitats; la segona, rotundament no”, ha destacat Elisa Valía.

D’acord amb la regidora socialista, “mantindre aquest pagament és donar continuïtat a les corrupteles del Partit Popular i avalar una decisió egoista i injusta per als comptes municipals dels ajuntaments”. “Com a presidenta, no sols tinc el desig, sinó també l’obligació, de buscar el bé comú de les localitats que formen l’Emshi, les arques de la qual no es veuran minvades a partir d’aquest exercici per aquest cànon que ja és història”, ha asseverat.

Etiquetas
stats