Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Un jutjat obliga a precintar una mina al Villar que va ignorar fins a tres vegades l’ordre de cessament d’activitat

Una voladura en la mina del Villar

Borja Ramírez

0

L’última voladura efectuada en la pedrera amb presència de la Guàrdia Civil va tindre lloc el deu de desembre, set dies abans que el Jutjat Penal de Llíria –a través de la policia autonòmica– precedira a la intervenció i el precintament de la mina, i que aquesta ignorara fins a tres ordres judicials prèvies de cessament d’activitat. Des de la plataforma Ecologistes en Acció dels Serrans asseguren que la pedrera no té els permisos d’explotació i que hi pesaven dos ordres de tancament de la Conselleria d’Urbanisme.

La primera ordre de cessament d’activitat va tindre lloc el 27 de febrer de 2017, quan la Direcció General d’Ordenació del Territori i Paisatge (DGOTUP) va ordenar a l’empresa infractora parar l’activitat en la mina Vicentica –en el terme municipal del Villar i pròxima al nucli de població. Aquesta resolució va ser recorreguda per l’empresa, però el recurs va ser desestimat el maig del mateix any, moment en el qual la DGOTUP va reiterar l’ordre de cessament d’activitat. Aquesta vegada es va avisar l’empresa que, si no complia l’ordre, seria multada.

Durant els mesos de maig, juny i juliol d’aquest mateix any van ser dutes a terme fins a tres inspeccions per la policia local i el SEPRONA, que van concloure que l’activitat minera podia continuar. El 25 de juliol es va dictar un nou requeriment de cessament d’activitat, sota l’advertiment que, si tornava a ser desatés, es procediria a precintar l’explotació per part de la policia autonòmica.

L’empresa minera va tornar a recórrer –el setembre de 2017– contra el cessament d’activitat, però la sol·licitud va ser denegada immediatament. A la fi d’aquest mateix mes la Fiscalia va notificar la remissió de diligències prèvies d’investigació al Jutjat de Llíria perquè iniciara un procediment penal, com a conseqüència de les possibles infraccions penals detectades per la DGOTUP.

Finalment el jutjat va interposar una multa coercitiva “davant de la persistència de l’incompliment en l’execució de l’ordre de cessament d’activitat per part de l’empresa” i hi va tornar a reiterar el cessament de tota activitat, reiteració que l’empresa va tornar a desoir. En aquest context és que el Jutjat Penal de Llíria va acabar incoant diligències prèvies contra l’empresa infractora el desembre del 2017.

Malgrat les tres ordres de cessament d’activitat, de la multa imposada pel jutjat i de l’obertura de diligències prèvies per part del Jutjat Penal de Llíria, el 10 de desembre de l’any passat es van produir voladures davant de la presència de la Guàrdia Civil, que van ser denunciades pels veïns perquè havien tingut lloc molt prop del nucli de la població.

Hui dia la plataforma Ecologistes en Acció dels Serrans confirma que la mina sembla que no té activitat.

Etiquetas
stats