Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les Corts Valencianes investigaran l’estafa en la construcció de col·legis púbics

Isabel Bonig, presidenta del PP valencià, durant el debat a les Corts Valencianes sobre la comissió d’investigació de Ciegsa

Voro Maroto

València —

El parlament valencià investigarà el l’estafa de Ciegsa, l’empresa pública creada pel PP per a construir col·legis públics investigada en el marc de l’Operació Taula que va incórrer en sobrecostos de més de 1.000 milions d’euros. Les Corts Valencianes han aprovat per unanimitat –inclosos els vots de Ciutadans i del PP, formació la gestió de la qual està en dubte– la proposta dels dos partits que formen el Govern valencià (PSPV-PSOE i Compromís) i el seu suport parlamentari, Podem, per a crear una comissió d’investigació.

Tots els partits –llevat del PP– han estat extremament crítics amb la gestió de Ciegsa. Manolo Mata, portaveu del PSPV-PSOE, ha fer un repàs de la “història de corrupció” que ha comportat aquesta empresa de la Generalitat, que, després de “gastar-se 2.800 milions”, no ha construït “ni la meitat dels col·legis” públics previstos. Sandra Mínguez, de Podem, ha criticat l’“ús indecent” dels diners públics del PP. “Amb els 1.000 milions de sobrecostos es podrien haver fet 200 col·legis i haver contractar 28.000 docents”.

Mínguez ha vinculat les pèrdues recurrents de les empreses a la presumpta gestió corrupta del PP. Amb Máximo Caturla –imputat en l’Operació Taula– com a responsable de Ciegsa, alt càrrec de la Conselleria d’Educació –departament de què depenia l’empresa– i responsable de les finances del PP de València, “el dèficit es va triplicar entre el 2007 i el 2011”. Josep Nadal, de Compromís, ha defensat la investigació per a “recuperar la dignitat” dels valencians i saber “com han fallat els mecanismes de control”.

Mari Carmen Sánchez, de Ciutadans, s’ha referit al “fangar de corrupció” en què es van gestionar els 2.800 milions gastats per Ciegsa en poc més de 10 anys d’existència. “Sembla que els alts càrrecs del PP s’ho emportaven calentet”, ha dit, després de criticar la “vergonya” que li causa la trajectòria d’aquesta empresa pública.

“Corrupció, no; manipulació, tampoc”

El PP ha votat a favor de la comissió d’investigació, malgrat les crítiques tan dures del seu portaveu en l’afer, Beatriz Gascó, contra la resta dels grups. Els ha acusar d’armar un “canyaret mediàtic” per a tacar l’honor del PP, d’exagerar els sobrecostos de l’empresa – “dels 1.000 milions que se’n parla, 450 van ser per a nòmines, crèdits i despeses generals”– i de “recórrer a difamacions, tergiversacions i mentides. Ciegsa ha construït escoles per a 250.000 xiquets”. La seua intervenció ha estat aclamada pels companys d’escó.

Ciegsa ha negat reiteradament informació sobre el funcionament de l’empresa a l’oposició, singularment al PSOE. El Consell, encara amb el PP en el poder, va absorbir-ne el 2013 el deute de 1.300 milions i EU va responsabilitzar l’empresa de deixar un forat de 250 milions d’euros, 15.000 xiquets en barracons i 154 escoles amb fibrociment. Hi ha una investigació oberta per la gestió de l’empresa pública creada, sota la presidència d’Eduardo Zaplana, l’any 2000.

Etiquetas
stats