Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern cobrarà a la Generalitat els 19 milions de multa per haver falsejat el dèficit

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría

EFE

Madrid —

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres repercutir a la Comunitat Valenciana la multa de 18,93 milions d’euros que la Unió Europea va imposar a Espanya per la manipulació de les dades del dèficit a la Comunitat Valenciana.

Segons la referència del Consell, l’Estat va abonar la multa esmentada el 28 de gener passat a la Comissió Europea i va iniciar el procediment de derivació de responsabilitat a l’Administració responsable, la Generalitat Valenciana, segons el que preveu el reial decret que regula els criteris i el procediment per a determinar i repercutir les responsabilitats per incompliment del dret de la UE.

En el procediment, i després d’analitzar les al·legacions de la Comunitat Valenciana, s’ha conclòs que la responsabilitat pels fets que van donar lloc a la multa correspon en exclusiva a la Comunitat i, en conseqüència, s’estableix la repercussió a aquesta del pagament de la multa de 18,93 milions.

57.000 euros en interessos

A aquesta quantitat, caldrà sumar-hi 57.567,94 euros en concepte d’interessos compensatoris dels costos financers que s’han meritat des del pagament efectuat per Espanya, el 28 de gener passat, fins a l’acord de Consell de Ministres.

El Consell Europeu va multar Espanya el 13 de juliol de 2015 amb 18,93 milions d’euros per la manipulació de les dades de dèficit a la Comunitat Valenciana, després que l’Estat espanyol haguera informat Eurostat d’aquesta comptabilització.

L’informe de la Comissió apreciava negligència greu perquè la Intervenció General del Govern de València no va registrar les despeses sanitàries ni va complir el principi de meritació en els comptes nacionals, fet que va provocar una tergiversació de les dades del dèficit i la transmissió de xifres incorrectes a Eurostat el 2012.

La Comissió va decidir reduir la quantia de la multa per tal com apreciava alguns aspectes, com l’impacte limitat en el dèficit d’Espanya en conjunt.

Entre aquests, esmenta la referència, la notificació immediata de l’Estat a Eurostat de les xifres correctes, la qual cosa va permetre revisar les dades del dèficit encara el 2012, el fet que la incorrecció fóra obra d’una sola entitat de l’Administració espanyola i l’“alt grau de cooperació” de les autoritats estadístiques espanyoles i les entitats implicades en la investigació.

El Consell defensa que siga el Govern qui se’n faça càrrec

No obstant això, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha defensat diverses vegades que és el Govern central qui ha “de fer-se càrrec de la multa, perquè era el responsable de supervisar les dades de dèficit de les administracions públiques i en relació a les institucions europees”, i per això, la Comunitat va al·legar contra el pagament.

“Era competència de l’Administració central supervisar aquestes dades i ara ha d’assumir aqueixa responsabilitat, perquè a més era coneixedor perfecte de la situació, atés que la Sindicatura de Comptes, any rere any, ho assenyalava així en els seus informes”, va argumentar el conseller el mes passat.

Etiquetas
stats