eldiario.es

9

Partits nous, costums vells: radiografia dels trànsfugues alacantins

Fernando Sepulcre, de Ciutadans, Nerea Belmonte i Covadonga Peremarch, ambdós de Podem, componen el trio de representants expulsats de les seues formacions que no han deixat l’acta

Fernando Sepulcre, ex de Ciudadanos en el ayuntamiento y la diputación de Alicante, en rueda de prensa

Fernando Sepulcre, ex de Ciutadans en l'Ajuntament i la Diputació d'Alacant.

En tot ramat hi ha alguna ovella negra. També en els ramats els pastors dels quals van predicar que no venien al terreny a seguir amb els vicis de la resta de les bandades. Hi ha també ramats especials en què, fins i tot quan l’òrgan executiu del ramat decideix expulsar el membre qüestionat, aqueixa ovelleta no abandona la pleta.

En política, aquestes caps rebels se’ls anomena trànsfugues. A la Comunitat Valenciana, des de les eleccions municipals i autonòmiques passades, trobem tres casos, en tres institucions diferents, però amb nexes comuns: els tres provenen de partits nous –i no novells– i els tres, d’Alacant.

Podemos expulsa a la concejal de Alicante Nerea Belmonte

Nerea Belmonte EFE

El primer cas va ocórrer en les Corts el gener del 2016 en el si de la formació morada. Covadonga Peremarch, la diputada autonòmica més jove, era expulsada del grup parlamentari de Podem després de ser sancionada amb un any de suspensió de militància i un altre d’inhabilitació. El motiu de la sanció va ser unflar el cens i concertar accions de desprestigi contra altres candidats a les primàries del partit a Alacant. La direcció autonòmica de la formació dels cercles va instar la parlamentària que abandonara l’escó, però ella es va fer la desentesa i es va convertir així en la primera diputada no adscrita d’aquesta legislatura. Uns mesos després, ja al maig, la direcció en va efectuar l’expulsió definitiva del partit. Peremarch, de 25 anys i llicenciada en sociologia, sense passos previs en política, es va defensar de les acusacions de “frau” en un comunicat en què considerava que l’informe de la seua expulsió “no té base jurídica i de fets verificables”. Des de llavors, la diputada ha quedat relegada al grup de no adscrits i la seua participació en les Corts és escassa.

La exdiputada de Podemos en Valencia Covadonga Peremarch se declara inocente de las acusaciones de la dirección nacional

La exdiputada de Podem, Covadonga Peremarch

Continuant amb Podem, aquesta vegada en l’Ajuntament d’Alacant, es va donar el segon cas. Si bé la formació morada no es va presentar com a tal als comicis, sinó sota la marca Guanyar Alacant, aquesta regidora provenia d’aquesta formació. Nerea Belmonte, regidora en el consistori d’Alacant, va ser expulsada primer de Guanyar Alacant perquè va concedir uns quants contractes menors a l’empresa de comunicació de dos companys de Podem. Segons la formació “va incomplir” el codi ètic de la coalició en quatre dels seus articles, per la qual cosa van procedir a expulsar-la. També van sol·licitar a l’alcalde, Gabriel Echevarri, la retirada de competències i de sou dels dos assessors amb què comptava i que fóra substituïda en la Junta de Govern local. El juliol passat, el Comité de Garanties de Podem a la Comunitat Valenciana va procedir a expulsar edil de la formació. A més, els seus excompanys de Guanyar Alacant han denunciat per xarxes que l’ara regidora no adscrita ha votat unes quantes vegades amb el PP i Ciutadans per boicotejar projectes del tripartit, que ha perdut la majoria en el ple de l’Ajuntament.

Finalment, però no menys cridaner, resulta el cas de Fernando Sepulcre, procedent de Ciutadans. Sepulcre va abandonar de manera voluntària el seu partit polític, però no va deixar ni l’acta de regidor en l’Ajuntament d’Alacant, ni va renunciar a la seua representació en la Diputació de la mateixa província. L’ex de Ciutadans va prendre aquesta decisió atesa la “persecució absoluta” que deia que patia arran d’haver-se conegut que va intentar que el grup municipal costejara la reparació del seu cotxe. Sepulcre va explicar que, com que havia vingut a política per a treballar “per i per a” Alacant, abandonava la militància de Ciutadans, però no el seu lloc en l’Ajuntament ni en Diputació. Així, l’edil ha deixat sense representació la formació d’Albert Rivera en la corporació provincial. La Diputació, per contra, li ha reduït un 25% el sou, ja que li ha retirat l’exclusivitat, i ha cessat els seus dos assessors

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha