Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau crida la confluència catalana a revertir les “retallades criminals” i apostar pel referèndum

Xavier Domènech i Ada Colau

Oriol Solé Altimira

Defensar el referèndum i revertir les “retallades criminals”. Aquests són els dos principals objectius polítics, en paraules d'Ada Colau, del nou subjecte polític català hereu de les confluències municipalistes. L'alcaldessa de Barcelona ha estat l'encarregada d'obrir l'acte polític amb el qual ha començat a caminar el procés participatiu per construir el nou partit al voltant de BComú, ICV, Podem i EUiA.

Colau ha reafirmat el compromís dels 'comuns' amb el referèndum. “Això s'ha de resoldre amb urnes”, ha afirmat l'alcaldessa, que ha afegit que la política catalana té “altres urgències que no poden esperar”, com la reversió de les retallades o una fiscalitat més progressiva. Una crítica, sense citar-los, als pressupostos que aprovaran JxSí i la CUP.

L'acte ha desbordat totes les perspectives dels organitzadors: les cotxeres de Sants s'han omplert de gom a gom, i desenes de persones s'han quedat sense entrar. “Necessitem aquests moments. Els que estem dins de les institucions necessitem molt la la calor de tantes persones”, ha agraït l'alcaldessa.

Amb l'acte d'aquest diumenge, el nou partit dels comuns ha mostrat en públic la seva aposta ideològica a nivell català –han vingut simpatitzants del Pirineu, Girona, les Terres de l'Ebre– després de la validació les ponències per part del grup impulsor fa uns dies. El proper pas serà que la militància discuteixi els documents polítics i econòmics. Per contra, el model organitzatiu no es decidirà fins després que el partit vegi la llum, i els plans passen per fer un segon procés participatiu, després de l'abril, sobre aquesta qüestió.

No han pres la paraula aquest però sí que s'han assegut entre el públic de l'acte les primeres espases dels partits cridats a articular la confluència catalana d'esquerra: Marta Ribas i Ernest Urtasun (ICV); Albano Dante-Fachin (Podem); Gerardo Pisarello i Gala Pin (BComú); i Joan Josep Nuet (EUiA).

Colau ha estat la primera a intervenir i no ha defugit la qüestió organitzativa. Així, ha instat els assistents a “donar-nos el temps necessari” per construir el nou partit i als evitar que els tempos electorals s'anteposin als objectius polítics. “Anem lents perquè anem lluny”, ha dit Colau parafrasejant la cita zapatista. Tant l'alcaldessa com altres representants que han pres la paraula, com la diputada Lucía Martín, han demanat que el nou partit “sigui l'espai més feminista que hàgim construït”.

Així mateix, l'alcaldessa ha demanat que el nou partit “no sigui un espai que es miri el melic” i que sigui “el més obert possible”. I també ha enviat un missatge que ha recordat al procés de formació de la candidatura de BComú: “Hem de creure'ns realment això dels objectius per davant de les sigles”.

Objectiu: acabar amb l'“hegemonia convergent”

L'olor a unes noves eleccions al Parlament surava en l'ambient de les cotxeres de Sants, especialment després de la intervenció de el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que ha tancat l'acte. Domènech ha cridat els assistents a acabar amb l'“hegemonia convergent” que, al seu parer, impera a Catalunya.

En un discurs trufat de referències històriques com la vaga de la Canadenca, Domènech ha emmarcat la formació del nou partit a “la voluntat irrenunciable a ser majoria” i a representar el conjunt del poble català “en tota la seva diversitat”.

“Les eleccions municipals i les generals només van ser el principi”, ha avisat el líder d'En Comú Podem, que tindrà un paper determinant en la consolidació del nou partit. En aquest sentit, ha explicat que la confluència iniciarà un seguit de trobades arreu de Catalunya per refermar la seva “cohesió territorial”.

Etiquetas
stats