Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pablo Iglesias s’estrena al País Valencià: “Senyor Rajoy, podem guanyar-los i governar millor”

Iglesias junt a Oltra, Baldoví y Ballester al finalitzar l'acte de Compromís-Podemos en Alacant

Aitor Riveiro

Alacant —

El candidat de Podem, Pablo Iglesias, s’ha estrenat aquest divendres en la campanya electoral al País Valencià amb un acte a Alacant. Acompanyat de la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, Iglesias ha dedicat la major part del seu discurs a arremetre contra el president del Govern, Mariano Rajoy, en una Comunitat que no fa gaire era graner de vots del Partit Popular i que després de les municipals i autonòmiques del maig s’ha convertit en un dels exemples del canvi polític. Tant, que Podem ha negociat fins l’últim moment per aconseguir un acord de coalició electoral amb Compromís gràcies al qual disputa, segons les enquestes, el triomf en la regió en les eleccions generals.

Pablo Iglesias ha utilitzat precisament els resultats del 24M passat i els sis mesos de Govern autonòmic del PSOE i de Compromís per a contrarestar les crítiques per la seua inexperiència que el mateix Rajoy va llançar contra Podem. “Senyor Rajoy, podem guanyar-los i governar millor”, ha repetit pesadament el líder de Podem. “Perquè ja ho fem ara, amb Mònica Oltra”, ha reblat. Iglesias s’ha recolzat a més en l’experiència de govern de les alcaldies del canvi, amb mencions de Barcelona i Saragossa (on recala la caravana electoral aquest dissabte), però també a Madrid, la Corunya o Cadis. “Fa mesos que estem demostrant que sabem governar millor”, ha conclòs.

El secretari general de Podem ha recordat la miríada de casos de corrupció que han assolat la Comunitat Valenciana i ha bromejat amb els famosos SMS que va enviar Mariano Rajoy a Luis Bárcenas. “Mariano Rajoy està hui a Oriola (Alacant). Se li acabarà el saldo del mòbil de tants SMS: ”Sigues fort. Sigues fort. Sigues fort. Sigues fort...“.

Iglesias ha recordat les cinc grans reformes que Podem porta en el seu programa i entre les quals hi ha la redefinició de l’encaix territorial de les nacionalitats històriques, entre les quals la valenciana. “Per a mi serà un honor ser investit president amb el suport d’un grup parlamentari valencià”, ha concedit el candidat de Podem. L’assoliment d’aquest grup propi és un dels punts del pacte signat amb Compromís.

“La corrupció en aquest país és molt greu perquè darrere hi ha retallades”, ha assegurat Iglesias, que ha inquirit directament el president del Govern: “Vosté, a banda d’amagar-se darrere de la seua vicepresidenta, què ha fet contra la corrupció?”.

Oltra: “Mariano Rajoy s’acaba”

Més de 3.000 persones (4.000 segons Podem) han omplit aquest divendres el Centre de Tecnificació d’Alacant per escoltar Mònica Oltra i Pablo Iglesias en el primer acte de campanya del candidat de Podem al País Valencià. Un acte marcat per l’atemptat contra l’ambaixada espanyola a la capital de l’Afganistan, Kabul, on ha mort un policia. Abans d’arrancar, Esglésies ha expressat el seu condol a les famílies i ha assegurat que “en assumptes d’Estat, el president del Govern pot comptar amb la nostra col·laboració”. Iglesias i Mariano Rajoy han mantingut també una breu conversa telefònica en què el cap de l’executiu ha oferit informació sobre el succés al secretari general de Podem.

Iglesias ha tancat l’acte, però abans d’ell han parlat alguns dels candidats de les llistes a la Comunitat. “Tenim força i capacitat per a canviar la nostra història. Ho aconseguirem, que us quede ben clar”, ha arengat els assistents el cap de llista de la coalició per Alacant, Rita Boshao. L’activista pels drets humans ha arremés contra els centres d’internament per a estrangers (CIE). “En ple segle xxi tenim persones en centres d’internament que recorden camps de concentració”; ha assegurat que “la lluita pels drets humans és un camí llarg” i ha advertit: “Si abaixem la guàrdia, la classe política continuarà jugant amb els nostres drets”.

Boshao ha tancat la seua intervenció amb una petició que era un atac a Ciutadans, embolicat els últims dies en una forta polèmica per la seua postura sobre la violència de gènere. “Que la lluita contra la violència masclista siga qüestió d’Estat”, ha reclamat.

El número u de la llista per València, Joan Baldoví, ha fet valdre els seus últims quatre anys com a únic diputat de Compromís en el Congrés en un discurs curt i en valencià. Una situació que, segons totes les enquestes, canviarà després del 20D. “M’han dit que sóc ”un llanero solitario“, ha assegurat irònic, i ha demanat a continuació ”omplir el Congrés d’herois“ després de les eleccions.

Amb el mateix fil, Baldoví ha deixat pas a l’autèntica estrela de l’acte, almenys per als assistents. “Hi ha una persona que és la meua heroïna, la vicepresidenta d’aquest país, Mònica Oltra”. La líder de Compromís ha rebut l’aplaudiment més gran de la nit. Només el comiat d’Iglesias, amb un estil molt “mitiner” i un final en positiu en què apel·lava a somriure per a guanyar el 20D, ha fet una mica d’ombra a la vicepresidenta.

Oltra, que ha fet tot el discurs en valencià, ha assegurat que “totes les legislatures tenen una cosa bona, que s’acaben”. I ha conclòs entre els crits del públic: “I Mariano Rajoy s’acaba”.

Etiquetas
stats