Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Els moviment socials ja tenen la seva escola d’emprenedors

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La imatge mental que es fan moltes persones quan senten la paraula “emprenedor” és la d’un home d’entre 30 i 50 anys, vestit amb americana i corbata -a no ser que sigui del sector de les noves tecnologies, que accepten texans-, que ha estat capaç, ell tot sol, de tirar endavant amb un projecte innovador, arriscat i plenament solvent. Però la realitat és aquest perfil costa molt de trobar. La majoria de projectes neixen de diferents persones i acaben necessitant equips.

Lluny dels estereotips de superhomes, en el moment actual de tancament d’empreses, són les cooperatives (grans o petites) les que millor estan aguantat el cop. L’any 2012 se’n van obrir un 35% més que l’any anterior. Tot i així, aquest tipus d’iniciatives -així com les associacions o les fundacions- semblen deixades de banda per l’Administració. En algunes Tresoreries de la Seguretat Social, sense anar més lluny, ni tan sols coneixen la normativa de les cooperatives.

Aprofitant aquesta realitat, es presenta avui a Barcelona EstArter, una iniciativa que vol ajudar a la emprenedoria col·lectiva i a tirar endavant o repensar els diferents projectes. La presentació es farà a l’Escola de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que dóna suport (i els deixa un local) als impulsors del projecte. T

Alguns d'ells provenen de moviments socials i també de cooperatives o del món de la universitat, com LabCoop, Hobest Consultora, Can Masdeu, Federació Catalana d’ONG, Cooperativa ETCS, Cooperativa Fil a l’Agulla o CRIC, que edita la revista Opcions, de consum responsable. Els creadors d’EstArter estan convençuts que la seva experiència laboral i en moviments socials els serà de molta ajuda per a guiar nous emprenedors, ja que estan farts de celebrar assemblees, de superar reptes organitzatius i també de trobar les virtuts o els punts forts que cada persona pot aportar al projecte col·lectiu.

EstArter vol orientar a emprenedors que vulguin iniciar algun projecte o que ja portin temps funcionant però el vulguin repensar i ja tenen un llistat amb les diferents classes -unes molt pràctiques i altres més teòriques- que impartiran. Les diferents sessions es realitzaran els caps de setmana entre el 10 de gener i el 23 de maig del 2014 i els preus dels diferents itineraris que han preparat ronden entre els 250 i els 625 euros si la inscripció és fa abans del 15 de novembre. Hi ha la opció de reduir més el preu de les sessions amb aportacions personals que puguin ajudar a la resta d’emprenedors o al propi EstArter.

Un dels impulsors n'és Álvaro Porro, redactor de la revista Opcions i membre del col·lectiu de la masia ocupada de Can Masdeu, que ja porta deu anys en funcionament. Porro destaca la importància d’aquest tercer sector, que cada cop agafa més força impulsant l'economia solidària. “Existeixen molts models de cooperatives, per exemple, però totes són molt democràtiques i el repartiment de la riquesa és molt més just”, assegura. La presentació serà aquesta tarda a les 19 h a la seu de l’IGOP.

Etiquetas
stats