Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

3 breus apunts sobre l'enquesta del PSOE

Carlos Villodres

1- Per què fa una enquesta el PSOE valencià?

És habitual que els partits polítics (sempre que compten amb recursos suficients) realitzen enquestes per orientar la seua estratègia política i conèixer l'escenari sociopolític. Tot i que normalment les xifres que capten l'atenció mediàtica i els titulars són les projeccions de vot, estes són realment les dades menys importants per a definir les estratègies i accions per a aconseguir uns bons resultats. També és habitual que els partits utilitzen estes enquestes per a situar un missatge en els mitjans de comunicació. De fet, durant molt de temps, el Partit Popular va utilitzar la publicació de les seues enquestes internes per accentuar la seua hegemonia electoral i afeblir els seus adversaris.

2- Quin missatge vol transmetre el PSOE?

El que sorprén de l'enquesta feta publica és que no deixa ben parat al partit que l'ha encarregat. El PSOE de Ximo Puig, segons les estimacions de l'enquesta, obtindria els pitjors resultats del PSOE valencià en unes eleccions autonòmiques amb una pérdua d'entre 2 i 4 escons respecte el resultat d'Alarte i una davallada en l'estimació del vot d'entre 3 i 5 punts. No és habitual que un partit polític faça públics els resultats d'un estudi que els situa en una situació tan perjudicial. Una possible explicació és que el PSOE ha decidit fer un exercici de transparència. Realment és d'aplaudir, i més quan les enquestes encarregades per la Generalitat -que paguem tots els valencians- són amagades de forma sistemàtica. Però més enllà de la posada en valor de la transparència, una altra explicació possible és que, d'acord amb les expectatives dels socialistes, el fet que continuen sent la primera força política de l'oposició ja és un èxit a vendre. Es tractaria d'un èxit molt relatiu ja que la suma de Compromís i EUPV superaria el PSOE en suport electoral. Per tant el missatge dels socialistes es centra en dos vessants: Som transparents, i no n'hi ha “sorpasso” a nivell de País. Això vol dir que l'han contemplat -o el contemplen- com a opció.

3 - Quin escenari dibuixa?

Anant a les dades, l'estudi mostra una situació d'afonament generalitzat d'expectatives de vot del Partit Popular que perd 20 punts en estimació de vot i que no podria arribar al govern ni comptant amb el suport d'UPyD (entre les dos opcions sumarien, en el 'millor' dels casos, 43 diputats de 99). El gran creixement de Compromís es produeix en la circumscripció de València, on es queda a entre 1 i 3 escons de superar al PSPV-PSOE. Estos resultats donen credibilitat als rumors que plantegen que, a dia de hui, la coalició encapçalada per Ribó superaria al PSOE de Joan Calabuig en la batalla per desbancar a Rita Barberá. Diferent és la situació als districtes d'Alacant i Castelló on Compromís compta amb pitjors perspectives i on es fonamenta l'avantatge del PSOE arribant a ser primera força en les comarques del nord. UPyD i EU es beneficien de la menor fortalesa de Compromís al sud. Sorprén, finalment, la projecció del 14% de vot en blanc, molt diferent a l'estimació del 4,2 que preveia l'enquesta d'El País d'octubre passat (esta dada pot amagar possibles abstencionistes).

En resum, no podem oblidar que es tracten d'estimacions i projeccions realitzades i publicades per un partit polític concret i que fan referència a un moment polític concret (Desembre de 2013). És cert, també, que es tracta d'un exercici de transparència parcial (trobem a faltar dades de valoració i coneixement de líders o encreuaments per segments poblacionals, que segurament anaven incloses en l'estudi i han quedat en la intimitat per decisió política). Però són, com a mínim, unes dades interessants a comentar dins de la sequera d'enquestes a la qual estem acostumats en la nostra terra.

stats