Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Suprem confirma la rebaixa a un any de suspensió de faena per a un guàrdia civil al qual van enxampar drogat amb cocaïna mentre estava de servei a Xàbia

El cuartel de la Guàrdia Civil a Xàbia.

Lucas Marco

València —

0

Un agent de la Guàrdia Civil que va donar positiu en cocaïna ha sigut sancionat amb un any de suspensió de faena. Així ho ha acordat la Sala Militar del Tribunal Suprem en una sentència que confirma una resolució del Ministeri de Defensa que ja va rebaixar la sanció de quatre anys a un any de suspensió de faena per una falta molt greu pel fet de prestar “ servei sota els efectes d’estupefaents o substàncies tòxiques o psicotròpiques o el consum d’aquestes durant el servei”.

L’agent, destinat en el post principal de la Guàrdia Civil de Xàbia (Alacant), estava de servei la vesprada del dimecres 2 d’agost de 2017 quan es disposava a comprar menjar amb el seu cotxe fora de la caserna durant la mitja hora de descans. El tinent comandant del lloc, situat en l’avinguda dels Furs de la localitat costanera, va observar que el seu subordinat tenia “ulls enrogits, alteració, veu alta, moviments de mandíbula i gesticulació”.

El responsable de la caserna va ordenar retirar-li l’arma i va sol·licitar un equip d’atestats per a fer la prova de detecció de consum d’alcohol i drogues. Davant l’“estat de nerviosisme i ansietat” del guàrdia civil, els seus companys van tocar al telèfon d’emergències 112 perquè hi anara una ambulància, però, quan va arribar, “la crisi d’ansietat havia remés”. Un altre agent va declarar que el guàrdia sancionat va mantindre una actitud inadequada amb el seu superior, “cridant i gesticulant sense estar en posició de ferms”. La prova va donar negatiu en alcohol, però positiu en cocaïna.

L’agent va confessar davant la instructora de l’expedient sancionador que aquell dia no havia consumit cocaïna, sinó que havia sigut “tres o quatre dies abans”. Mitja desena de companys van declarar com a testimonis i, finalment, el director general de la Guàrdia Civil va sancionar amb quatre anys de suspensió de faena l’agent i li va imposar a més no poder sol·licitar destinació en el mateix post de Xàbia durant un període de dos anys, segons la resolució del 15 de novembre de 2018.

L’agent va plantejar un recurs d’alçada que la ministra de Defensa va estimar parcialment posant fi a la via disciplinària i rebaixant la sanció de quatre anys a un any de suspensió de faena. La resolució de Defensa considera que la falta comesa per l’agent és molt greu, “perquè consisteix a prestar un servei havent consumit cocaïna, que va haver de ser-li retirada l’arma a causa del seu estat d’excitació i que, després de sotmetre’s voluntàriament a la prova analítica, el resultat va ser positiu en cocaïna, i hagué de ser rellevat del servei que prestava”.  

El guàrdia civil va interposar un recurs contenciós disciplinari militar contra aquesta resolució. Sense massa èxit. La sentència de la Sala Militar del Tribunal Suprem del 11 de novembre passat confirma la resolució, comparteix “la motivació expressada” per la instructora de l’expedient sancionador i rebutja que vulnerara el dret de l’agent a la presumpció d’innocència i que no hi haja prova de càrrec suficient. El Suprem considera que la resolució del Ministeri de Defensa és proporcional. L’agent complirà una sanció d’un any de suspensió de faena per haver treballat col·locat de coca un dimecres d’agost a mitjan vesprada.

Etiquetas
stats