Altos de Levante serà la marca del cava valencià en la Denominació d'Origen
Altos de Levante serà el nom del segell consensuat pel sector per a agrupar el cava valencià, centrat en la zona de Requena, segons ha informat la Conselleria d'Agricultura. El ple del Consell Regulador ha aprovat els nous títols que responen a la nova norma de zonificació dins de la Denominació d'Origen Protegida Cava.
Així, s'aprova la classificació de quatre zones geogràfiques menors dins de la DOP: Comtats de Barcelona, Valle del Ebro, Viñas d'Almendralejo i Altos de Levante. Aquest últim és sota el qual s'emmarca la producció de raïm i elaboració de vi base i cava en el terme municipal de Requena. El primer correspon a la producció a Catalunya, el segon a la qual es distribueix entre Àlaba, La Rioja, Navarra i Saragossa, mentre que el tercer es correspon amb les vinyes del sector a Almendralejo (Badajoz).
Per part seua, la mediació de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en el procés de negociació de la modificació del plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Cava ha aconseguit que el text final aprovat permeta el transvasament de vi base per a elaborar caves amb indicació Reserva i Gran Reserva.
El Consell Regulador del Cava ha acceptat així la reivindicació del sector cavista valencià per a donar eixida a la producció de vi base, una demanda especialment important tenint en compte que la majoria del raïm que es cultiva a Requena compta amb la certificació ecològica que exigeix el nou marc normatiu per a l'elaboració dels citats espumosos.
El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha participat en el procés de negociació i en el ple del Consell Regulador celebrat aquesta setmana, on s'ha materialitzat la modificació del plec de condicions, que té per objecte el posicionament de la DOP com a referent en el cava d'alta qualitat dins d'una estratègia de diferenciació en el mercat.
Torres ha valorat el treball conjunt amb els agricultors i elaboradors per a “influir en el desenvolupament del pla estratègic i adaptar els criteris de producció a les especificitats del sector valencià”.
Les mesures aprovades hui es refereixen principalment a les categories Reserva i Gran Reserva definint un registre especial per a les vinyes destinades a la producció de raïm d'aquests caves d'alta gamma, mecanismes de traçabilitat que permeten la segmentació en Reserva i Gran Reserva, així com la classificació territorial en 4 zones i 5 subzones.
1