Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Ximo Puig proposa a Cuba produir una sèrie sobre el ‘valencià’ que va liderar la independència cubana

Ximo Puig ha visitat la col·lecció d’obres de Sorolla al Museu Nacional de Belles Arts

Toni Cuquerella

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat a l’Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfica, durant la seua visita a l’illa, produir conjuntament una sèrie sobre la vida del líder cubà José Martí. Puig s’ha reunit amb el president d’aquest institut, Roberto Smith de Castro, i li ha proposat fer una col·laboració entre la Generalitat i el Govern de Cuba sobre un dels líders i referents de l’independentisme cubà de la fi del segle XIX, que té una “empremta valenciana” perquè “va viure durant dos anys a València”.

Ximo Puig ha insistit, però, en altres aspectes, en el reforç dels vincles de caràcter cultural que hi ha entre aquest país i la Comunitat Valenciana. Així doncs, s’ha explicat que la Generalitat enllesteix un acord amb el Museu de Belles Arts de l’Havana per a organitzar “una gran exposició sobre pintors valencians”.

Així mateix, el president ha visitat el Museu Nacional de Belles Arts de Cuba, que acull una col·lecció del pintor valencià Joaquim Sorolla composta per 32 pintures. “Es tracta d’una visió de la pintura valenciana d’un moment determinat que té la programació fonamentalment en Sorolla, però també en altres quadres magnífics de Benlliure i més pintors”, ha afirmat.

Per això, tal com ha explicat Puig després d’haver-se reunit amb el director del centre, des de la Generalitat es vol arribar a un acord amb aquesta institució “per a organitzar una gran exposició sobre pintors valencians que tenen la residència habitual a Cuba a través del museu”. Aquesta iniciativa comptaria també amb la col·laboració del Grup Aigües de València, ha afegit.

A partir d’aquesta proposta, el Govern valencià busca iniciar un conveni “molt més ampli” que comporte una col·laboració de pintura contemporània en què s’integre també l’IVAM, ha asseverat el cap del Consell, que també ha assenyalat que l’objectiu final és assolir “sinergies entre la Comunitat Valenciana i Cuba” des d’una mirada sobre la cultura que faça prevaldre el diàleg.

Agenda per a dijous

Durant la jornada d’aquest dijous 13 d’octubre, el cap del Govern valencià participarà, amb el conseller Rafa Climent, en la inauguració de la trobada empresarial València-Cuba a partir de les 9 h (15 h, hora espanyola), una cita per a la recerca de noves oportunitats de negoci per a les empreses valencianes.

Els representants de la Generalitat estaran acompanyats en aquesta reunió pels presidents de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, i la Cambra de Comerç de Cuba, Orlando Hernández.

Posteriorment, Puig mantindrà sengles reunions amb un dels vicepresidents del Consell de Ministres de Cuba, Ulises Rosales (a les 15 h; 21 h a Espanya), i amb el ministre de Cultura, Abel Prieto (a les 16.30 h; les 22.30 h, hora espanyola).

Etiquetas
stats