Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els antifeixistes de Pego demanen l'absolució dels joves acusats d'atacar a la Guàrdia Civil durant la visita d'un grup neonazi

Els antiavalots escolten els ultres del Gandia.

Lucas Marco

València —

0

Antifeixistes de Pego, una assemblea creada a la calor dels enfrontaments per la visita a la localitat d'un grupuscle neonazi el passat 18 d'octubre, ha convocat una concentració aquest dimecres a la plaça de l'ajuntament per a demanar la lliure absolució dels joves detinguts per atacar a la Guàrdia Civil, segons l'acusació de l'institut armat. A les detencions dels huit joves s'ha sumat aquest dimecres un nové jove que ha sigut detingut a Alcoi, segons ha informat Alerta Solidària.

“És indignant que els neonazis que van vindre a provocar al poble queden impunes i els joves del poble patim la repressió dels poders policial i judicial”, assenyalen en un comunicat. El grup recorda que “és obligació dels poders públics salvaguardar la seguretat i fer complir la Llei de Memòria Democràtica i per la convivència del País Valencià”. 

La visita del grupuscle neonazi a Pego va provocar que desenes de joves antifeixistes es concentraren en repulsa al feixisme i que agents d'antidisturbis hagueren de desplegar-se per a protegir a la desena d'ultres. Els neonazis s'havien passejat per Pego en actitud desafiadora i embrutant els seus carrers amb adhesius hitlerians.

Josep Nadal, diputat de Compromís en les Corts Valencianes, ha criticat les detencions: “És un autèntic escàndol que passen aquestes coses”, ha dit. Nadal, veí de Pego, ha mostrat la seua solidaritat amb els detinguts.

La Guàrdia Civil acusa els detinguts, d'entre 18 i 32 anys, d'agredir a sis dels seus agents amb objectes contundents. La investigació es va iniciar després de la detenció d'un jove de Pego de 24 anys l'endemà de la “pertorbació de l'ordre públic”. Sis agents van resultar ferits i part del material antidisturbis danyat a causa del llançament de pedres, botelles de cristall i llambordes, segons l'institut armat.

Exaltació feixista el 20-N

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que dirigeix Rosa Pérez Garijo, ha remés una carta als ajuntaments de la Comunitat Valenciana i a la Delegació del Govern en la qual insta a evitar actes d'exaltació individual o col·lectiva de la revolta militar o del franquisme el pròxim 20 de novembre, aniversari de la mort del general Francisco Franco. 

Qualitat Democràtica ha sol·licitat a les entitats locals la seua col·laboració per a impedir que en dates pròximes es produïsquen “fets que vulneren la Llei de Memòria Democràtica i suposen un atemptat a la democràcia, a les llibertats i a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme”, afirma Pérez Garijo en l'escrit. 

La missiva remesa a les entitats locals de la Comunitat assenyala al seu torn que els ajuntaments, en exercici de les seues competències, “hauran d'adoptar les mesures oportunes per a la seua prevenció i evitació, en resultar actes contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes i els seus familiars”. 

Tal com recull l'article l'article 39 de la citada llei “es prohibeix l'exhibició pública de símbols i elements contraris a la memòria democràtica”, mentre que l'article 40 “encàrrec a les administracions públiques de la Comunitat Valenciana, en el marc de les seues competències, la prevenció i evitació dels actes públics en menyscapte de la dignitat de les víctimes o els seus familiars, o en homenatge del franquisme i els seus responsables”.

Etiquetas
stats