Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Juan Cotino: “No he robat en la vida ni he permés que ningú robara”

L'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino
València —

L’expresident de les Corts valencianes i exdirector general de la Policia, Juan Cotino, s’ha defensat aquest dimecres de les acusacions contra ell per haver contractat empreses de Gürtel per a la visita del papa a València el 2006, i ha assegurat: “No he robat en la vida ni he permés amb el meu consentiment que ningú robara”.

En declaracions als periodistes a les portes de l’Audiència Nacional, on ha acudit per recollir la interlocutòria d’obertura de judici oral per aquesta causa, Cotino ha anunciat a més que té previst recórrer-hi perquè “les interlocutòries estan per a acceptar-les o per a recórrer-hi, per tant, com que jo no l’accepte, doncs, hi recorreré”.

Ha ironitzat també amb un dels presumptes regals que li va fer la trama Gürtel pels contractes que va obtenir per a organitzar els actes de la visita del papa. “Quan trobe la jaqueta aqueixa que diuen que m’han regalat de 300 euros... a partir d’ací començaré a contestar”, ha respost a les preguntes dels periodistes.

“Tant és fals això de la jaqueta com allò altre. Jo en la vida, els ho he dit moltes vegades, quan un fa qualsevol gestió en la vida, i jo he estat en molts llocs, doncs, un pot fer coses mal fetes, però no he robat en la vida”, ha insistit.

Empreses pantalla

Pel que fa al modus operandi de la trama per a cobrar pels treballs d’aqueixos actes, ha contestat que desconeix si es van crear empreses pantalla. “Jo ni ho sabia ni ho sé. Jo no estava darrere d’aqueixes empreses”, ha remarcat.

Cotino s’enfronta per aquesta peça de la trama Gürtel a València a una petició fiscal d’11 anys de presó i 4,3 milions fiança civil, encara que és l’exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno sobre qui recau la petició de pena més gran: 40 anys de presó.

El procediment gira al voltant de la contractació irregular de les pantalles i la megafonia amb motiu de la visita del papa Benet XVI, per la qual cosa Cotino i 22 persones més se’ls acusa d’haver incorregut en delictes d’associació il·lícita, prevaricació, malversació, frau, falsedat contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i suborn.

Gestionava ‘de facto’ la contractació

Segons explica la Fiscalia en l’escrit d’acusació, Cotino, “a pesar de no detenir cap càrrec en la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família, ni de formar part de les seues competències com a conseller, impulsava activament i gestionava de facto la contractació” de les pantalles i la megafonia.

“El mecanisme ideat i utilitzat pels acusats perquè RTVV, fora de la seua tasca informativa i de retransmissió de l’esdeveniment, assumira formalment aquesta despesa”, que va suposar “un desembossament il·lícit de 7.493.600 euros” i va permetre “l’enriquiment” dels membres de l’anomenat grup Correa, va ser un conveni entre la televisió valenciana i la Fundació V Trobada Mundial de la Família.

Cotino, Álvaro Pérez, “El Bigotes”; Pablo Crespo, Francisco Correa i Pedro García “van acordar i van planificar de comú acord” atribuir a RTVV el cost d’aqueix contracte de subministrament de pantalles de vídeo, megafonia i so per a “apoderar-se directament dels fons públics” de la televisió valenciana a la qual el seu director llavors “tenia un accés més fàcil”, relata la Fiscalia.

Etiquetas
stats