Un registre permetrà als valencians conèixer la influència dels 'lobbies' en les polítiques públiques
“Necessitem còmplices per a desenvolupar les noves lleis que avancen en la regeneració democràtica i recuperar la credibilitat de la ciutadania en les institucions”, ha assegurat el conseller de Transparència de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz, en presentar aquest dijous davant uns 60 representants d'institucions, entitats i associacions el document de la llei que regularà l'activitat dels lobbies o grups d'interès.
L'avantprojecte, que ja ha passat pel ple del govern valencià i és a punt d'entrar a tramitació en les Corts Valencianes, inclou “un registre de caràcter electrònic, administratiu, gratuït i obligatori”, que permetrà a la ciutadania “accedir a la informació sobre l'activitat i influència dels grups d'interès en les seues relacions amb l'Administració”.
La futura norma, el contingut de la qual ha explicat als participants en la jornada la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, inclou un codi de conducta per als lobbies, a més de sistemes de control i fiscalització de la informació.
El document contempla el que s'anomena “petjada normativa” referida a la publicitat dels contactes que l'Administració de la Generalitat manté amb els lobbies durant l'elaboració dels avantprojectes de llei i els projectes de decret, assegurant així que la influència d'aquests grups en la confecció de les normes siga transparent i no desproporcionada.
Una altra de les línies que estableix és la possibilitat que certes normes, com avantprojectes de llei i decrets del Consell, puguen ser negociades amb els lobbies, sense que això substituïsca la participació ciutadana i el tràmit d'audiència, previstos en la normativa vigent. Finalment, també arreplega un règim sancionador específic en la matèria i tipifica els fets que es consideren infracció per al lobby, càrrec i empleat públic, i les sancions que poden suposar.
“Els lobbies influeixen en els poders públics mitjançant activitats com l'intercanvi d'informació o la pressió mediàtica”, ha destacat el professor de Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid Rafael Rubio, que ha pronunciat una conferència durant la jornada. “Regular la figura del lobby suposa que els ciutadans puguen influir en la seua activitat sense que estiga lligat a accions ocultes o a l'amiguisme”.