Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Milers de persones clamen a València contra la violència masclista unes hores després de l'assassinat d'una dona a Vinaròs

La manifestació del 25 de novembre ha recorregut els carrers de València

Europa Press

València —

Milers de persones ha recorregut aquest dissabte el centre de València per a exigir la fi de la violència masclista i recordar a les seues víctimes, sota el lema 'Ens volem vives, lliures i rebels'. Se celebra a nivell nacional pel Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, en una data especialment significativa per l'última mort per violència masclista aquest passat divendres a Vinaròs (Castelló).

A la marxa convocada per Moviment Feminista de València s'han sumat representants institucionals com la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, partits polítics i organitzacions socials i sindicals com Amnistia Internacional, CCOO-PV, UGT-PV, Intersindical Valenciana, centres educatius i plataformes feministes de diverses localitats valencianes.

La mareja porpra ha arrancat a les 19 hores en els jardins del Parterre, encapçalada per una pancarta amb el lema 'Ens volem vives, lliures i rebels, juntes som més fortes!', la qual portaven per dones del moviment feminista de València.

Acompanyada per una 'batucada', la comitiva ha transcorregut pels carrers Colón, Xátiva i Marquès de Sotelo per a finalitzar en la Plaça de l'Ajuntament amb la lectura d'un manifest contra la violència masclista i un homenatge a les dones assassinades, arreplegat en esqueles portades per les manifestants.

La reivindicació ha quedat emmarcada en pancartes amb lemes com 'Si no puc no es la meva revolució', 'No sigues complice del masclisme', 'Contra la reacció patriarcal, revolució feminista', 'Em nego a tindre por' o 'Si les dones parem, el món es deté'.

Dos de les més cridaneres les portaven manifestants a títols personal: 'Aniré a discos on em tracten com a públic, no com a producte' o 'Una dona no aquesta escrita en braille, no necessites tocar-la per a conèixer-la'.

Assenyala el masclisme

La Generalitat Valenciana s'ha sumat amb el lema 'Assenyala el masclisme' en una pancarta que han portat la també consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, i les titulars de Sanitat i Justícia, Carmen Munt i Gabriela Bravo, respectivament.

La majoria d'assistents ha anat vestit de negre o morat i durant la marxa s'han corejat consignes com 'Si ens toquen a una, ens toquen a totes' o 'Ja n'hi ha prou de violència masclista'. A manera d'homenatge, algunes dones han realitzat la marxa amb cartells penjats del coll amb el nom dels seus familiars i amigues assassinades a manera d'esquela.

En el manifest llegit en finalitzar la marxa, el Moviment Feminista de València ha denunciat la “pervivència d'un sistema heteropatriarcal i capitalista”, com “deriva autoritària que recorda cada vegada més a feixismes del passat: La violència masclista representa una sistemàtica vulneració dels drets humans”.

1.442 dones assassinades des de 1999

L'organització ha recordat que, des de l'any 1999, han sigut un total de 1.442 les dones assassinades per violència masclista a Espanya. També ha criticat que institucions com l'Església o els mitjans de comunicació “contribueixen a minimitzar o justificar les violències i victimitzar a les dones que la pateixen”.

“La violència sexual forma part de la nostra vida i es produeix en molts llocs: a casa, en el carrer, en el treball; per desconeguts i especialment per familiars, veïns, companys de treball que l'exerceixen individualment o en grup”, han reivindicat els convocants durant la lectura del manifest.

Per açò, han lamentat “l'evident falta de voluntat política per a eradicar les violències masclistes” i han assegurat que el sistema judicial “reprodueix les estructures patriarcals” i que les lleis contra la violència de gènere “no van acompanyades de dotació pressupostària i recursos necessaris per al seu compliment integral”.

Per a contrarestar aquesta situació, la marxa ha exigit l'aplicació de mesures com eliminar les traves existents per a les dones immigrants en situació irregular per a accedir a la seua protecció efectiva en situacions de violència masclista, que es pose fi a l'explotació sexual i laboral de les dones o que el sistema educatiu incloga prevenció en totes les etapes formatives i formació específica.

Etiquetas
stats