Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques continua creixent després de quadruplicar la Generalitat les seues subvencions

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i l'economista de l'IVIE, Joaquín Maudos.

Sergi Pitarch

València —

0

L’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques SA (IVIE) continua amb el seu camí ascendent, tant pel que fa als ingressos com als investigadors en nòmina. El punt fort del 2018 va ser l’increment, fins a quatre vegades més respecte un any abans, de l’entrada de recursos per subvencions de la Generalitat, en concret de Presidència i la Conselleria d’Hisenda. Això li ha permés augmentar el nombre de treballadors, que han passat de 22 a 26, i obtindre uns resultats positius en l’exercici de 83.477,43 euros (el 2017 els números negres van ser de 5.926,38 euros).

L’IVIE és una societat anònima constituïda per l’Administració autonòmica, fundacions bancàries i empreses privades com Bankia i Ford España i el president de les quals és Vicent Soler, conseller d’Hisenda. L’entitat ha dut a terme en els seus trenta anys d’història estudis dels grans esdeveniments com la Fórmula 1 o la marató de València i s’utilitza també pels poders públics per a analitzar l’impacte de les seues polítiques, com el pla d’inversions de la Diputació de València o l’avaluació econòmica de l’ús del valencià.

El 2018, segons els comptes fets públics en la seua pàgina web, Presidència de la Generalitat va signar un conveni amb l’IVIE per valor de 402.171,66 euros per a dur a terme estudis de les polítiques públiques i la creació de l’IVIELab. Subjecte a aquest acord el 2018, es van fer 10 informes, cinc bases de dades, tres documents tècnics i es van celebrar tres seminaris i dues conferències, així com també es va sufragar l’estada d’una doctora en finances durant sis mesos en l’entitat que dirigeix Pilar Chorés, el director d’Investigació de la qual és Francisco Pérez i l’adjunt, Joaquín Maudos.

La Conselleria d’Hisenda també va signar el 2018 un conveni amb l’IVIE per a una subvenció a l’explotació per valor de 230.000 euros per a finançar les despeses de les seues activitats. Aquests més de 630.000 euros de subvencions directes via conveni –sense concurs– quadrupliquen els 152.000 euros que la Generalitat va transferir a l’IVIE el 2017.

Treballs encarregats per administracions públiques van generar també ingressos. Destaquen els 159.000 euros per treballs fets per a la Comissió Europea i els 252.000 per a altres organismes públics, entre aquests la Diputació de València. La Generalitat també va abonar quasi 93.000 euros per peticions d’informes econòmics. De la seua banda, l’IVIE va aconseguir 947.000 euros d’altres ingressos, on s’inclouen els treballs duts a terme per a la Fundació Trinidad Alfonso, la Fundació BBVA, la Fundació Cañada-Blanch o la Fundació de les Caixes d’Estalvis.

L’organisme ha contractat sis treballadors més el 2018 fins a tindre’n 26. Les despeses en sous i salaris van augmentar per aquest motiu en 150.000 euros respecte de l’any anterior fins a arribar a 855.000 euros. El sou de la directora gerent –únic càrrec directiu– va ser aprovat per consell d’administració i és de 55.000 euros bruts. L’IVIE ha aconseguit per a dos anys una beca de la UE Marie Slodowska-Curie Actions. El 2018 aquesta beca ha suposat per a la persona que l’ha gaudida 68.286 euros, inclosa la Seguretat Social.

L’IVIE ha destinat 408.000 euros a altres despeses d’explotació. L’entitat té la seu en un pis de la Generalitat al carrer de la Guàrdia Civil, a València, i dos més d’adquirits en propietat en la mateixa ubicació a través d’un préstec bancari.

El capital social de la societat és de 691.150 euros. La Generalitat té el 21,73%; Bankia, Fundació BBVA i Fundació Caja Mediterráneo tenen un 17,39% cadascuna; Ford España un 8,70%; així com també tenen un percentatge exacte al de l’empresa automobilística la Fundació de Caixes d’Estalvi i la Fundació Cañada-Blanch.

Al tancament del 2018, l’IVIE tenia en marxa projectes d’anàlisis com “l’impacte econòmic de la societat digital”, l’impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències o els patrons de consum de les llars espanyoles.

Etiquetas
stats