Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

PSPV, Compromís i Unides Podem reclamen al Govern central transferències per a compensar l’infrafinançament i afrontar la Covid-19

Els síndics del PSPV (Manolo Mata), Compromís (Fran Ferri) i Unides Podem (Naiara Davó).

Laura Martínez

0

El parlament valencià demana reforços per a atendre l’emergència sanitària i social provocada pel coronavirus. Els grups que conformen la majoria progressista, PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, signants de l’Acord del Botànic, han presentat en les Corts Valencianes una proposta conjunta que reclama al Govern central més mitjans per a les autonomies.

La valenciana és la segona autonomia pitjor finançada, només per darrere de Múrcia, i amb un dèficit anual de 1.300 euros respecte a unes altres, ha de fer front a una emergència sense precedents. A l’infrafinançament s’acumulen altres problemes, com la part autonòmica de l’IVA del 2017 que el Govern del PP va deixar sense pagar, el dèficit d’inversions dels pressupostos generals de l’Estat –prorrogats des del 2018– i els interessos derivats de l’infrafinançament.

Amb aquest mapa, els tres grups parlamentaris que donen suport al Consell han sol·licitat en les Corts Valencianes al Govern incrementar la dotació de recursos econòmics perquè les autonomies tinguen facilitat en la gestió de la crisi. En concret, i al marge del nou sistema de finançament, els parlamentaris demanen que se suspenguen els límits de despesa en sanitat i serveis socials i s’establisquen altres paràmetres “asimètrics” per a la resta de les mesures necessàries; efectuar transferències a les comunitats infrafinançades per a fer front a la despesa sanitària i garantir els recursos, suspendre el pagament d’interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica per assegurar la liquiditat i obrir la mà amb la despesa dels ajuntaments, permetent invertir el seu superàvit.

La proposta reclama també el pagament dels 283 milions d’euros de la liquidació de l’IVA de desembre del 2017, encara bloquejats, i la suspensió de la taxa de reposició per a contractar personal en el sector públic.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, insisteix des de fa setmanes que el Govern ha de garantir a les autonomies recursos perquè els seus ciutadans tinguen dret a una atenció sanitària correcta. En una de les reunions de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez, Puig va sol·licitar l’avançament de 2.200 milions d’euros de la liquidació del model de finançament del 2018 per fer front a la pandèmia. De moment, la Generalitat ha noliejat 10 avions carregats de material provinent de la Xina i treballa amb empreses valencianes per a la producció pròpia i l’enviament gratuït de màscares a població vulnerable davant el virus.

Etiquetas
stats