Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La investigació de Taula acredita la caixa B del PP de València i esguita Francisco Camps

Alberto Fabra i Francisco Camps el dia del traspàs del lideratge

elDiariocv

València —

Marcos Benavent, el centre de la trama pretesament ordida en el cor del PP valencià per a lucrar-se amb mossegades a canvi d’adjudicacions públiques, implica en el cas Taula l’expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i una gran part de la cúpula del partit.

Segons algunes de les gravacions en poder de la Guàrdia Civil, i de les seues declaracions davant dels investigadors del cos, Benavent inculpa Camps, dos dels seus exvicepresidents –Gerardo Camps, ara diputat en el Congrés, i Víctor Campos, condemnat pel cas dels vestits–, i Alejandro Font de Mora, exconseller d’Educació i ara membre de la Mesa de les Corts Valencianes.

Alfonso Rus, l’únic de tots ells imputat pel cas Taula, també hauria format part de la trama delictiva. Així ho avança Las Provincias arran de l’alçament del secret que pesava sobre la peça principal del cas. El sumari també apunta l’existència de caixes B en el PP –fins cinc– i deixa caure que l’expresident de la Generalitat, segons El Mundo, era qui tractava d’aquest assumpte amb el PP estatal. També assenyala que el successor de Rus en la presidència del PP de València, Vicente Betoret, diputat autonòmic, estaria al corrent de les pràctiques il·legals.

Betoret era un dels càrrecs que tenien “capacitat de decisió sobre l’adjudicació de contractes d’infraestructures educatives, capacitat que li va permetre obtenir contraprestacions (...) negociant les comissions”, assegura Benavent. Dos dels imputats en el cas, l’excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, i un exvicepresident de la Diputació, Juan José Medina, estaven en la camarilla que participava en els àpats on es repartien les comissions.

“No sé si els diners anaven a Betoret, però sens dubte tenia coneixement de les entregues i de l’origen”, sempre segons Benavent. Un altre exvicepresident de la corporació provincial, Máximo Caturla, era el que proporcionava les bosses on es repartien les mossegades, sempre segons l’exgerent d’Imelsa.

“A vegades els diners que entregava era per a Rus i de vegades per a altres persones”, va declarar Benavent davant de la Guàrdia Civil. “Eren Gerardo [Camps] i Víctor [Campos] els que determinaven a qui s’adjudicaven els col·legis”, va confessar l’autoanomenat ionqui dels diners. Els auditors de la Generalitat han detectat 1.000 milions d’euros en sobrecostos, durant l’etapa del PP, en Ciegsa, l’empresa pública que s’encarregava de construir els centres educatius valencians.

Cent imputats en el cas més gran de corrupció del PP valencià

El Jutjat d’Instrucció número 18 de València investiga les pràctiques pretesament corruptes d’uns quants càrrecs del PP i institucions i entitats sota el seu control en l’anomenat cas Taula, l’afer més gran de corrupció del PP valencià. Les perquisicions se centren en Imelsa (empresa de la Diputació de València), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València o l’esmentada Ciegsa.

En tots aquests organismes es van poder fer adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals. S’investiguen contractes des de l’any 2003. En el transcurs de les perquisicions, s’han detectat indicis de blanqueig de capitals i finançament il·legal en el PP de València ciutat, precisament la causa que ha forçat la baixa de Rita Barberá en el PP.

El gros de les perquisicions parteix de la premissa que s’haurien pogut cometre diversos delictes contra l’Administració: prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau i falsedat. En l’assumpte –amb sis peces separades– hi ha més de cent imputats, inclòs el mateix PP com a persona jurídica.

Etiquetas
stats