UGT se suma a la patronal del joc en la croada per a tombar la llei valenciana contra la ludopatia després de no haver presentat esmenes
Poques lleis han suposat tantes pressions i maldecaps per als diputats que les impulsen com la Llei del joc i prevenció de la ludopatia, que s’aprovarà, previsiblement, pel pròxim ple de les Corts Valencianes. En total, els portaveus dels grups parlamentaris que s’han encarregat d’aquesta llei han debatut 241 esmenes.
El sindicat UGT-PV, de la mà del seu secretari sectorial d’Hostaleria i Turisme de la Federació Estatal de Mobilitat i Consum, Gonzalo Aranda, s’ha sumat a la patronal del joc i del turisme en la croada per tombar la llei.
L’inopinat front contra aquest text legislatiu critica que aprovar-lo suposa el tancament de més del 95% de les sales de joc i cases d’apostes, “i privar d’aquesta oferta d’oci i entreteniment de què gaudeixen milions de valencians, únicament per qüestions ideològiques”.
UGT, juntament amb unes quantes associacions patronals del sector del joc i del turisme, demana la “paralització” de la llei “davant la greu situació econòmica i d’ocupació que pot generar aprovar-la”. Una línia argumental molt similar a la que va utilitzar fa poc el grup parlamentari de Ciutadans per a demanar que es retirara, tal com va informar aquest diari.
El sindicat, segons confirmen diverses fonts parlamentàries, no es va reunir amb cap dels grups parlamentaris que impulsen la llei (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem) ni va presentar cap esmena al text, com preveuen els mecanismes de participació ciutadana del parlament valencià. Aquest diari ha intentat contactar, sense èxit, amb el responsable sindical a través del gabinet de premsa d’UGT i de la consultora de comunicació Llorente y Cuenca, encarregada de la nota de premsa conjunta.
Les esmenes de sindicats, associacions o qualsevol entitat ciutadana són habituals en la tramitació de les lleis, així com les reunions amb els grups parlamentaris per a informar o intercanviar impressions. En el cas de la Llei del joc, el sindicat CCOO-PV va plantejar un parell d’esmenes que es van presentar i aprovar en comissió i es van incloure en el text que es votarà en el ple.
UGT va participar en un debat organitzat pel diari Levante-EMV el 27 de febrer passat en què el secretari sectorial del sindicat Gonzalo Aranda va plantejar unes quantes propostes genèriques a les lleis autonòmiques sobre el sector del joc, encara que en cap moment va demanar la paralització de la llei, segons el resum de la trobada.
Dijous, Aranda apareix en una nota de premsa enviada per una consultora de comunicació ben coneguda de Madrid en què les associacions patronals lamenten que la Llei del joc i prevenció de la ludopatia “es va redactar en un escenari pre-COVID-19, la qual cosa la deslegitima completament, ja que ha canviat dràsticament el nostre món i la nostra societat”.
UGT afirma que el sector del joc privat a la Comunitat Valenciana aporta a les arques autonòmiques en “situació pre-COVID-19” 140 milions d’euros en impostos i 39,2 en cotitzacions a la Seguretat Social, i suposa 7.000 ocupacions directes i 30.000 indirectes en el sector de l’hostaleria. La pandèmia “ha fet minvar la situació” amb ERTO en quasi totes les empreses del sector del joc i de l’hostaleria, assegura el sindicat en la nota de premsa conjunta.
“S’ha de prioritzar que l’activitat de les sales de joc tinga les mateixes mesures d’admissió i control que la resta dels subsectors de joc privat, ja que aquesta mesura és la que garanteix que l’activitat es desenvolupe amb garantia total per a la societat”, assegura Aranda, que també considera que “les mesures de distanciament plantejades generen inseguretat jurídica per a les sales de joc que estan actualment desenvolupant la seua activitat i protegint el joc legal”.
“Altrament podem donar peu a una activitat de joc no legal”, afig el representant d’UGT, que demana un “procés normatiu nou que done més garanties” als treballadors del sector.
En la nota de premsa figuren les associacions del sector del joc Andemar CV, Anesar CV, Apromar, Asvomar, les patronals del sector del joc privat d’àmbit nacional Cejuego i Anesar, totes dues pertanyents a CEOE, la Confederació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur), així com les seues associacions membres (Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria d’Alacant, Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Castelló i la Federació Empresarial d’Hostaleria de València).
0