Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

‘Espanta la por’: L'alternativa al 'Halloween' amb monstres valencians

Cartell d'Espanta la por.

Laura Julián

0

Pasar por, però a la valenciana, amb les llegendes, les rondalles i els monstres propis i amb l’objectiu de reivindicar l’existència en l’imaginari valencià de noms com el Butoni, el Drac del Patriarca o la Tarasca. La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia acull per tercer any consecutiu la campanya ‘Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians’ amb una programació d'activitats dirigides a públic adult i a l’infantil.

Tots Sants s’ha convertit en un dia molt influït per la festa nord-americana de Halloween. Per això, és també el millor moment per a posar en valor l'existència de monstres propis com el Butoni, l’Home del Sac, les bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on estos personatges són protagonistes de rondalles i de llegendes.

La campanya ofereix una programació repleta d’activitats dirigides al públic adult i infantil dividides en l’àmbit didàctic (tallers a famílies i escolars per a descrobrir el monstres i on es propicia una reflexió al voltant de la por i dels èssers fantàstics), l’àmbit dels adults (conferències, xerrades, jornades de narracions, on també s’analitzaran les pors contemporànies) i un tercer àmbit que ix de les parets del Museu Valencià d’Etnologia cap a tot el territori valencià. De fet, en aquesta edició, que va començar el passat 18 d’octubre i s’allarga fins a l’11 de novembre, s’arribarà a més de 85 biblioteques o museus etnogràfics locals amb la intenció de valencianitzar el Halloween americà.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, va destacar durant la presentació de la campanya que “és una iniciativa fantàstica per a recuperar els nostres monstres per Tots Sants i fer el Halloween un poc més nostre”. Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia, va posar la campanya ‘Espanta la por’ com a “exemple de diàleg entre la tradició i la modernitat, que posa en valor les tradicions valencianes des d’una perspectiva moderna per als ciutadans del segle XXI; però també és un projecte participatiu, que convoca als agents de desenvolupament cultural i els convida a participar del projecte; i perquè forma part del debat entre local i global, que fa que, en un món cada vegada més globalitzat, ‘Espanta la por’ s’enfronte al truco o trato”.

Empar Pons, directora de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, va dir que “Halloween pot ser una bona oportunitat per a reivindicar la nostra por”. Pons també va recordar que “la nit de Tots Sants era una nit en la qual els valencians i valencianes s’ajuntaven per a contar rondalles i històries de por”. La directora de la Biblioteca va explicar que les tres potes del projecte són les activitats per a adults, les dirigides al públic infantil i les que es duran a terme fora de les instal·lacions del museu“.

Segons el cap de difusió cultural, didàctica i comunicació del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Cabañés, “l’objectiu és consolidar aquesta patrulla de monstres valencians i anar afegint cada any nous personatges”. Així, “es tracta de què els nanos reflexionen sobre la por i d’oferir als docents un rebost per a construir els seus propis recursos educatius per a l’aula”. Cabañés va anunciar també la creació de la col·lecció Espanta la por, “que editarà un conte sobre un dels monstres cada any” i que s’estrena amb Marta i la Tarasca.

La proposta gràfica de la campanya va estar dissenyada per Andrés Marín Jarque, dissenyador i il·lustrador del Museu Valencià d’Etnologia i les imatges dels monstres són de Joel Miralles Meneses. En aquesta campanya col·laboren el SARC, la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats