eldiario.es

Menú

ANÀLISI

Els socialistes valencians protegeixen el Pacte del Botànic de la campanya del PSOE

Ximo Puig evita l'enfrontament amb el seu soci parlamentari Podem, que Pedro Sánchez ha posat en el centre de la seua estratègia

- PUBLICIDAD -
Ximo Puig y Pedro Sánchez en un acto del PSOE en Valencia.

Ximo Puig i Pedro Sánchez en un acte del PSOE a València.

La situació dels socialistes valencians en aquesta campanya electoral no sols és incòmoda perquè hi concorren amb la condició de tercera força, després d’haver estat superats en la convocatòria del desembre per Compromís-Podem. També ho és perquè el candidat del PSOE a president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet de la crítica feroç a Podem un dels seus arguments.

El partit de Pablo Iglesias, que al País Valencià lidera Antonio Montiel, fa de tercera pota, juntament amb Compromís i el mateix PSPV-PSOE, del Pacte del Botànic que sosté el Consell presidit per Ximo Puig. Per això el president de la Generalitat evita en els mítings la crítica al seu soci parlamentari i centra els atacs en el PP.

El contrast entre l’actitud de Puig i la del seu candidat a president del Govern va ser palpable en el míting central a València, el dissabte 18 de juny. Mentre el líder valencià cridava a no votar per la dreta i carregava contra el PP, Sánchez es va esplaiar a descriure a Podem com a “extrem”.

Salvar sense danys irreparables la contradicció entre l’orientació política de la campanya de Sánchez i la fàctica prova que l’injuriat Podem protagonitza pactes municipals i autonòmics amb els socialistes no és l’única preocupació del PSPV-PSOE. N’hi ha una altra, derivada de l’anterior: perdre tota la representació directa en el Senat. Puig va xocar amb Sánchez en la precampanya electoral quan el segon va vetar l’acord que el líder valencià tenia pràcticament fet per a votar-se mútuament pels candidats a senadors amb Compromís i Podem. Ara la possibilitat que els socialistes valencians es queden, per primera vegada en democràcia, sense senadors d’elecció directa planeja sobre el 26J.

Seria el gran retrocés, ja que el PSPV-PSOE va conservar encara dos senadors en les eleccions del desembre passat. D’altra banda, les enquestes atorguen a les candidatures socialistes en les tres circumscripcions de València, Alacant i Castelló, encapçalades respectivament per Ana Botella, Julián López Milla i Artemi Rallo, resultats semblants als de fa sis mesos, quan van ser superats en totes per Compromís-Podem.

Resistir és guanyar, en aquest cas, per als socialistes valencians, la prioritat principal dels quals és preservar el govern de la Generalitat i, en general, els pactes locals que han portat els seus candidats a alcaldies com les d’Alacant, Castelló i Elx amb suport de Compromís i de plataformes en què participen Podem i Esquerra Unida.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha