Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Els socialistes valencians protegeixen el Pacte del Botànic de la campanya del PSOE

Ximo Puig i Pedro Sánchez en un acte del PSOE a València.

Adolf Beltran

La situació dels socialistes valencians en aquesta campanya electoral no sols és incòmoda perquè hi concorren amb la condició de tercera força, després d’haver estat superats en la convocatòria del desembre per Compromís-Podem. També ho és perquè el candidat del PSOE a president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet de la crítica feroç a Podem un dels seus arguments.

El partit de Pablo Iglesias, que al País Valencià lidera Antonio Montiel, fa de tercera pota, juntament amb Compromís i el mateix PSPV-PSOE, del Pacte del Botànic que sosté el Consell presidit per Ximo Puig. Per això el president de la Generalitat evita en els mítings la crítica al seu soci parlamentari i centra els atacs en el PP.

El contrast entre l’actitud de Puig i la del seu candidat a president del Govern va ser palpable en el míting central a València, el dissabte 18 de juny. Mentre el líder valencià cridava a no votar per la dreta i carregava contra el PP, Sánchez es va esplaiar a descriure a Podem com a “extrem”.

Salvar sense danys irreparables la contradicció entre l’orientació política de la campanya de Sánchez i la fàctica prova que l’injuriat Podem protagonitza pactes municipals i autonòmics amb els socialistes no és l’única preocupació del PSPV-PSOE. N’hi ha una altra, derivada de l’anterior: perdre tota la representació directa en el Senat. Puig va xocar amb Sánchez en la precampanya electoral quan el segon va vetar l’acord que el líder valencià tenia pràcticament fet per a votar-se mútuament pels candidats a senadors amb Compromís i Podem. Ara la possibilitat que els socialistes valencians es queden, per primera vegada en democràcia, sense senadors d’elecció directa planeja sobre el 26J.

Seria el gran retrocés, ja que el PSPV-PSOE va conservar encara dos senadors en les eleccions del desembre passat. D’altra banda, les enquestes atorguen a les candidatures socialistes en les tres circumscripcions de València, Alacant i Castelló, encapçalades respectivament per Ana Botella, Julián López Milla i Artemi Rallo, resultats semblants als de fa sis mesos, quan van ser superats en totes per Compromís-Podem.

Resistir és guanyar, en aquest cas, per als socialistes valencians, la prioritat principal dels quals és preservar el govern de la Generalitat i, en general, els pactes locals que han portat els seus candidats a alcaldies com les d’Alacant, Castelló i Elx amb suport de Compromís i de plataformes en què participen Podem i Esquerra Unida.

Etiquetas
stats